Izvor: Blic, 24.Apr.2017, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština sutra o amandmanima na zakon o veštačkoj oplodnji

Skupština Srbije počeće sutra raspravu o 57 amandmana podnetih na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, i čuvanje embriona.

Odredbe tog zakonskog predloga odnose se na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Nova rešenja utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Predviđeno je da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona je dobrovoljno, a neće se naplaćivati parovima kioji ih budu koristili za dobijanje potomstva.

Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imaće i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Kada je reč o zamrzavanju embriona, taj postupak trebalo bi neposredno da smanji stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s ozbirom da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

To znači da se parovi mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postuku.

U načelnoj raspravi prošle nedelje poslanici vladajuće koalicije i opozicije saglasili su se da je Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji važan u lečenju neoplodnosti, s obzirom da se povećava broj žena i muškaraca koji ne mogu da imaju decu, a polemisali su i o surogat materinstvu, koje je i dalje zabranjeno u Srbiji.

Poslani treba da razmotre i 24 amandmana na Predlog zakona o transfuzijskoj medicini.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skupština u utorak o amandmanima na zakon o veštačkoj oplodnji

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2017

Skupština Srbije počeće sutra raspravu o 57 amandmana podnetih na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplođenje, koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, i čuvanje embriona. ..Odredbe tog zakonskog predloga odnose se na bračne i vanbračne partnere, žene...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.