Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština danas o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama

Skupština Srbije započeće danas novu sednicu sa 13 tačaka dnevnog reda, a pred poslanicima će se između ostalog naći i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Predlogom zakona, kako se navodi u obrazloženju, ukida se svojevrsni monopolski položaj Direkcije za vodne puteve u odnosu na obavljanje pojedinih poslova tehničkog održavanja međunarodnih i međudržavnih vodnih puteva.

Tu se pre svega misli na obavljanje poslova bagerovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plovnih puteva u cilju održavanja propisane dubine plovnog puta, kao i vršenja hidrografskih merenja.

Navedeno rešenje se predlaže prevashodno zbog činjenice da će ove poslove efikasnije obavljati privatni sektor, koji će ih obavljati pod stručnim nadzorom Direkcije za vodne puteve.

Jedan od ciljeva je usklađivanje odredaba Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, kako bi se u najkraćem roku stvorile pravne pretpostavke za primenu svih potrebnih mera za suzbijanje piratstva, krijumčarenja, krađa, šverca i drugih nezakonitih radnji na vodnim putevima.

Rešenjima iz Predloga zakona očekuje se da najkasnije do aprila 2017. bude usvojena Uredba o sigurnosnoj zaštiti u unutrašnjem vodnom saobraćaju, koja će propisati standarde u odnosu na sprovođenje mera sigurnosne zaštite u vodnom saobraćaju, čime će započeti borba protiv svih oblika nelegalnih radnji u toj grani saobraćaja.

Jedini dodatni rashodi koji će Predlog zakona prouzrokovati za učesnike u privredi jeste angažovanje agencije za obezbeđenje ili kroz organizovanje takozvane samozaštite, što podrazumeva licenciranje već zaposlenih radnika za sprovođenje mera sigurnosne zaštite.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Koreje, Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku, kao i Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog zakona o zajmu LD 1830 (2014) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije.

Narodna skupština razmatraće Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora "Apeks zajam za mala i srednja preduzeća i druge prioritete III/B između Srbije i Evropske investicione banke i Narodne banke, Srbije, Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Pored toga, tu je i Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu LD 1768 (2012) između banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju fonda za zapadni Balkan, sa statutom Fonda za zapadni Balkan.

Na dnevnom redu biće Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2016. godini, Predlog odluke o usvajanju godišjneg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2016.

Narodni poslanici razamtraće i predloge odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, koje su podnele Socijaldemokratska partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Zelena stranka, Dosta je bilo.

Sednica je zakazana za 10 časova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BURNO U SKUPŠTINI: Srpski poslanici o špijunima, Crnoj Gori i rušenju Mila…

Izvor: Kurir, 25.Okt.2016

...Lider SRS Vojislav Šešelj pitao je premijera Aleksandra Vučića kako je mogao sve koji "subverzivno deluju protiv režima Mila Đukanovića nazvati kriminalnim grupama"“ Mi radikali delujemo subverzivno protiv režima Mila Đukanovića od kad je on falsifikovanjem rezultata referenduma otcepio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.