Sirija-Zapad: diplomatska razmena

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija-Zapad: diplomatska razmena

06.06.2012. -

Sedamnaest ambasadora zapadnih zemalja u Damasku proglašeno je personama non-grata. To je odgovor na brigu prijatelja Sirije koji su ovih dana izbacili iz svojih prestonica sirijske diplomate. Hitno su skupili kofere između ostalog ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Španije i Italije.

Osim diplomata vodećih zapadnih država, nepožljenim se ispostavio boravak u Damasku diplomata Belgije, Bugarske i Kanade. Na takve mere vlasti Sirije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su se odlučile pošto su prošle nedelje članovi takozvane Grupe prijatelja Sirije ispratile ambasadore Damaska. Osnova je bila tobože umešanost sirijske vlade u događaje u Huli, gde je poginulo preko sto civila.

Da podsetimo, 25. maja u gradu Hula posle sukoba valdinih trupa i naoružanih pobusenika bila su nađena tela žrtava masovnog masakra. Po podacima posmatrača UN, poginulo je najmanje 116 osoba. Među njima su žene i deca, još oko 300 osoba je ranjeno. Zapadne zemlje krive za događaje sirijske vladine trupe. Damask, sa svoje strane, polaže krivicu na teorirste povezane sa Al-Kaidom, kao i na opozicione formacije koje naoružava Zapad.

Sukob vlasti i opozicije traje u Siriji od marta 2011. godine. Bez obzira na usvojen u UN plan Kofija Anana za regulisanje situacije, stanje može da preraste u pravi građanski rat. Opozicija zahteva da predsendik Bašar Asad da ostavku, optužujući vladine snage za masovna zverstva protiv civila. Zvanični Damask tvrdi da pod pokrićem demokratskih parola u zemlje operišu bande naoružanih terorista.

Ipak na današnji dan Ananov plan ostaje jedina realna mogućnost za regulisanje situacije u Siriji. To je između ostalog bilo izjavljeno na samitu Rusija-EU, koji je protekao juče u Sankt-Peterburgu.

Tako da proterivanje sirijskih diplomata posle sličnih izjava nema logično objašenjenje. Zaključak je jedan: Zapadu je korisna konfrontacija opozicije sa Asadom i destabilizacija situacije u Siriji. Mada, naravno, evropske prestonice i Vašington neće to otvoreno priznati, kaže ekspert Centra za arapska istraživanja Aleksej Podcerob.

Naravno, ovaj korak destabiliše sitauciju oko Sirije. Nemam u vidu proterivanje zapadnih diplomata. To je bio odgovor na akcije koje su preduzele zapadne države. Njihov demarš ne može se nazvati konstruktivnim, posebno sada kada je zaoštrena situacija oko Sirije, kada sve države treba da ulože napore da ipak bude realizovan plan Kofija Anana. Umesto toga one jačaju pritisak na Damask, što odgovara interesima pobunjenika. Tačnije, oni podržavaju, kao što je bilo u Libiji, jednu stranu u unutrašnjem konfliktu. Umesto da pokušaju da doprinesu izlasku na političko rešenje konflikta.

Da istaknemo da se čak u SAD mnogi ekspeti slažu sa takvom postavkom pitanja. Odmah posle usvajanja plana Anana, dva američka profesora su objavila veliki članak. Ukratko njegova suština je u sledećem: što više Zapad bude naoružavao opoziciju, to će više biti nasilja i žrtava. A mogućnosti političkog regulisanja problema teže nuli. Takvog mišljenja pridržava se i Moskva. Izlaz iz krize je samo u diplomatiji.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.