Šešelj: Tužilaštvo realizuje prljavi zadatak zapadnih službi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Tužilaštvo realizuje prljavi zadatak zapadnih službi

HAG -

Optuženi Vojislav Šešelj rekao je danas pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, na početku svoje završne reči, da je taj sud nelegalan i da ne radi u interesu pravde, već ostvaruje "prljavi zadatak" zapadnih obaveštajnih službi koje mu "komanduju".

Završnu reč tužilaca u kojoj su prošle nedelje zatražili da Šešelj bude kažnjen sa 28 godina zatvora, Šešelj je nazvao "gomilom... nesuvislih rečenica i gluposti".

"Ovaj sud nije legalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i regularan zato što ga je formiralo nenadležno telo - Savet bezbednosti UN. Nije formiran da bi postigao pravdu, već da bi bio sredstvo Saveta bezbednosti UN koje uspostavlja i čuva mir... Ovde ne može biti ni govora o pravdi. Ovaj sud je politički instrument, čak i vojni instrument... Ovaj sud zamenjuje američku konjicu ili američku 6. flotu", rekao je Šešelj.

Nazivajući vlasti u Beogradu "izdajničkim, kvislinškim režimom", Šešelj je kazao da je cilj podizanja optužnice protiv njega bilo da bude uklonjen iz političkog života u Srbiji, a da njegova stranka - SRS, bude uništena.

Kao dokaz za to, ponovo je citirao da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte (Carla) u svojoj knjizi napisala da joj je premijer Srbije Zoran Đinđić navodno poručio: "Vodite Šešelja i ne vraćajte ga".

Šešelj je naglasio da je "vrlo zadovoljan onim što je postigao" tokom suđenja, označivši kao najvažnije to što će "transkript ostati" i da je "zbog toga vredelo živeti".

Kazao je da ga "presuda ne zanima" i, obraćajući se sudijama rekao: "Vašoj presudi će se ljudi verovatno smejati".

"Protiv mene nema nikakvih dokaza", ocenio je optuženi.

Govoreći o istorijatu procesa, Šešelj je kazao da se "pune četiri godine borio" za pravo da se brani sam i, aludirajući na štrajk glađu 2006, da je morao "da rizikuje život da bi se izborio za svoja prava".

"Ni (nacističke vođe) Gering i Hes nisu imali takvih problema... Ovaj Tribunala još je gori od Nirnberškog suda", rekao je on, tvrdeći da je u Nirnbergu trebalo suditi i SAD i Velikoj Britaniji zbog bombardovanja Nemačke i Japana.

Po Šešeljevim rečima, "ispravljajući tu grešku", Tribunal u Hagu je optužio "80 odsto Srba, a 20 odsto drugih".

Šešelj nastavlja svoju završnu reč.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovečnosti: progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja: ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Suđenje Šešelju počelo je novembra 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka pravosnažno na 15 meseci zatvora, i na zatvorsku kaznu od još 18 meseci. Po presudi, te kazne su objedinjene.

Zbog toga što svoje knjige i druge dokumente koji sadrže podatke o identitetu zaštićenih svedoka nije uklonio sa svoje internet stranice, Šešelja je Tribunal treći put optužio za nepoštovanje suda, a taj postupka je u toku.

Šešelj je proteklih dana bio u bolnici, radi dodatne medicinske procedure, pošto mu je u januaru ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma - unutrašnji defibrilator.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.