Selaković: Srbija neće trpeti provokacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Srbija neće trpeti provokacije

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da između Raške oblasti i Republike Srpske nema, niti je bilo, niti će ikada biti znaka jednakosti, kao i da Srbija neće trpeti provokacije.

"Između Raške oblasti ili Sandžaka kako je naše komšije muslimani zovu i Republike Srpske nema, niti je bilo niti će ikada biti znaka jednakosti. To možda mogu da budu nečiji pusti snovi...Dobrosusedske odnose, dobar odnos između Srba i Bošnjaka i Bošnjaka i muslimana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Raško-polimskoj oblasti ne treba i ne može da zagađuje bilo ko ko dolazi sa strane", rekao je Selaković novinarima u Beogradu.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakir Izetbegovića koji je poredio Banjaluku i Novi Pazar, Selaković je rekao da Novi Pazar nije Banjaluka, niti će ikada postojati znak jednakosti između, jer je RS međunarodno priznanje entitetskog statusa dobila Dejtonskim sporazumom koje su potpisale najveće svetske sile.

"Aleksandar Vučić i svi koji ga okružujemo trudili smo se da svakim boravkom koji smo imali u zemljama regiona doprinosimo stabilnosti, dobrosusedskim i partnerskim odnosima, nećemo tolerisati da nam neko dođe u našu kuću i da nam gura prst u oko i da nas provocira, ali ćemo pamtiti kada smo došli u nešto što bi on nazvao svojom kućom kada smo izbegavali linčovanje i atentate na našeg predsednika Vlade", rekao je Selaković.

On je rekao da je Srbija sidro stabilnosti u ovom deu Evrope i naveo da je njeno rešenje mudro, pametno, trpeljivo ponašanje i nenasedanje na provokacije, a da se srpski zvaniničnici ponašaju "nivou zadatka i državotvorno".

"Nekada jake i uzavrele emocije u sebi treba suzbijati i voditi politiku hladne glave, razgovarati sa svima i tražiti rešenja za probleme", naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, Srbija će se truditi da sa BIH gradi bolju i sigurniju budućnost ovog dela Evrope.

Selaković je kazao da se u državama u regionu pripremaju izbori zbog čega postoji i "uzavrela predizborna situacija".

"Srbija je jedina obavila izbore. Uveren sam da će dobiti vladu i niste iz Srbije čuli ni jednu izjavu koja je mogla da izazove burne reakcije i mržnju. Imali ste izjava koje su bile reakcija i nota koje su bile reakcije na note. Ali znate koliko god bili mudri, koliko god se suzdržavali...potoje stvari na koje morate da odreagujete", kazao je Selaković i dodao da to ćutanje nije odraz slabosti, već mudrosti.

Selaković je ocenio da "salve neopreznih izjava i postupaka, samo svedoče o nećijoj državničkoj nedoraslosti".

"Ja sam ponosan što je Srbija država sa doraslim državnicima koji znaju da svaka njihova reč može nekog da košta bezbednosti, nekog od naših sunarodnika da košta bezbednosti u državama regiona", kazao je ministar pravde nakon obilaska nove zgrade pravosudnih organa u Katanićevoj ulici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković: Izjave Izetbegovića svedoče o nedozrelosti

Izvor: RTS, 30.Jul.2016

Povodom izjave Bakira Izetbegovića u kojoj je uporedio Novi Pazar sa Banjalukom, ministar pravde u tehničkoj Vladi Srbije Nikola Selaković je ocenio da salve neopreznih i provokativnih izjava ili - još gore - postupaka, samo svedoče o nečijoj državničkoj nedozrelosti. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.