Sednica SB o Kosovu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Avg.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB o Kosovu

Beograd -- Srbija će na sednici SB tražiti podršku za početak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Savet bezbednosti UN održaće prvu sednicu posvećenu Kosovu od kada je MSP ocenio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

"Pored osvrta na redovni izveštaj UNMIK-a i tešku situaciju u kojoj se nalaze srpsko i drugo nealbansko stanovništvo, iskoristićemo priliku da na sednici iznesemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavove koji su prošle nedelje usvojeni u Skupštini Srbije, rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je ukazao da jednostrano proglašenje nezavisnosti ne može biti osnova za normalizaciju odnosa izmedju Srba i Albanaca, kao što nijedan pokušaj secesije u istoriji UN nije doveo do uspostavljanja državnosti bilo koje teritorije na svetu.

"Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na celokupnoj teritoriji pokrajine, u čemu ključnu ulogu nastavlja da igra Savet bezbednosti UN", dodao je Jeremić.

Ministar Jeremić je juče i danas u Njujorku imao sastanke sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti koje nisu priznale Kosovo i zatražio da svoj principijelni stav o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije iznesu u toku rasprave. On se u Njujorku prošle nedelje sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Kosovski šef diplomatije Skender Hiseni, koji će prisustvovati sednici, tražio je da se da se obrati tom Savetu bezbednosti UN kao ministar spoljnih poslova nezavisne drzave.

Ruska Federacija, kao predsedavajući SB UN, taj zahtev je odbila kao nelegitiman i zauzela stav da se Hiseni može da go vori ali samo kao privatno lice, kao i svaki put do sada.

Šef UNMNIK-a Lamberto Zanijer podneće na sednici SB redovan kvartalni izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji.

Uoči sednice Saveta bezbednosti, kojoj predsedava Rusija, zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora nastaviti da štiti nacionalni i državni interes bez obzira na to kakav će, na jesen biti, ishod glasanja o njenoj rezoluciji o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Reakcije pred sednicu Saveta bezbednosti

Francuski otpravnik poslova Mišel Šarbonije izjavio da je za Francusku neprihvatljiv predlog rezolucije o Kosovu, koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN. On je, u intervjuu za beogradski Pres rekao da Srbija može biti gubitnik čak i ako njen predlog dobije većinu u Generalnoj skupštini UN.

Šarbonije je dodao da "ni Francuska ni 22 države članice EU, koje su priznale Kosovo, ni Savet bezbednosti ni samo Kosovo neće podržati ideju o novim pregovorima o nezavisnosti".

Slovačka ne menja stav

Slovačka neće promeniti stav posle saopštavanja savetodavnog mišljenja MSP i neće priznati Kosovo, potvrdio je ministar spoljnih poslova te zemlje Mikulaš Dzurinda.

"Nije neophodno da se bilo šta menja. Naš stav je poznat, od samog početka, i još uvek je važeći. Ne vidim ikakav razlog za bilo kakve promene", rekao je Dzurinda, nekadašnji premijer Slovačke za "Novosti".

Na pitanje šta je sporno u predlogu srpske rezolucije on je odgovorio "taj nacrt kojim se poziva na pregovore o 'nerešenim pitanjima', odnosno o pitanju nezavisnosti Kosova, jeste nekonstruktivni manevar kojim se teži da se ospori mišljenje ".

Ambasada SAD u Beogradu je saopštila da joj je "žao što se Srbija nije uključila u ozbiljne konsultacije pre nego što je podnela svoju rezoluciju da bi se postigla saglasnost na tekst o kome su sve zainteresovane strane mogle da se slože" i dodala da SAD ne dogovaraju sadžaj albanske rezolucije sa i da"posvećeni radu sa svim stranama na rešenju koje će biti korisno za sve u regionu".

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun preneo je ministru spoljnih poslova Kosova Skenderu Hiseniju da njegov zahtev o zameni Rezolucije 1244 SB UN ne može da bude ispunjen, objavio je danas prištinski list "Koha ditore".

"Do zamene Rezolucije 1244 može da dođe jedino ukoliko je efekat javnog mnjenja toliko veliki da države članice SB UN počnu da prihvataju državnost Kosova", rekao je Hiseniju Ban.

List navodi da je generalni sekretar UN, u društvu šefa UNMIK-a Lamberta Zaniera, objasnio kosovskom ministru da sudbina Rezolucije 1244 zavisi od stavova zemalja članica Saveta bezbednosti, a ne od UN ili Međunarodnog suda pravde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.