Sastanak predstavnika SSSS sa SNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2012, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak predstavnika SSSS sa SNS

BEOGRAD -

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) razgovaraće danas sa čelnicima Srpske napredne stranke o osnovnim opredeljenjima i konkretnim zahtevima sindikata, nakon kojih će doneti odluku o političkom angažovanju.

Sindikat je sačinio Platformu za razgovore sa političkim strankama, koju će prvo predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SNS-u, a nakon razgovora sa tom i drugim parlamentarnim strankama, Veće sindikata će, krajem februara, doneti odluku o mogućem političkom angažovanju i načinu saradnje sa strankama koje prihvate njegove osnovne ciljeve i zahteve.

Pravna država, socijalna sigurnost, efikasna vlada i oživljavanje privrede i razvoja, osnovni su zahtevi SSSS-a.

Sindikat traži da Srbija bude pravna država - država socijalne pravde u kojoj će se primenjivati zakoni i kažnjavati oni koji ih krše, suzbijanje korupcije na svim nivoima, socijalni dijalog o svim pitanjima koji se tiču materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, nezaposlenih i penzionera, zaključivanje kolektivnih ugovora na svim nivoima i strogo sankcionisanje njihovog nepoštovanja.

Zahteva se efikasan rad pravosudnih organa u rešavanju radno-pravnih sporova i pokretanje krivičnih postupaka protiv poslodavaca koji tri meseca ne poštuju obavezu redovne isplate zarada.

Platformom se traži socijalna sigurnost kao preduslov za ukupni društveno ekonomski razvoj, rast zaposlenosti, očuvanje postojećih radnih mesta i otvaranje novih, promena politike niskih zarada, stroga kontrola cena u ingerenciji države i reforma obrazovanja.

Sindikat traži besplatno školovanje u državnim školama i na fakultetima, besplatno zdravstvo, obezbeđivanje fiskalne održivosti sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, uz strožu kontrolu redovnosti uplata doprinosa, kao i mogućnost ostvarivanja prihoda od imovine Fonda.

SSSS se zalaže za efikasniju i jeftiniju vladu, sa precizno utvrđenim obavezama i odgovornostima, smanjenje ukupnog broja članova vlade, preispitivanje i smanjenje broja posebnih agencija, u skladu sa evropskim standardima i realnim potrebama, kao i reorganizaciju inspekcijskih organa.

Platformom se insistira na privrednoj strategiji koja će dovesti do oživljavanja privrede i razvoja, utvrđivanje i sprovođenje strategije dugoročnog privrednog razvoja, kojom bi počeo proces reindustralizacije srpske privrede, predvideo se razvoj privrednih grana koje imaju strateški značaj, uz maksimalno iskorišćenje domaćih resursa i potencijala.

Sindikat traži osnivanje razvojne banke čiji bi povoljni krediti omogućili razvoj novih proizvodnih linija, investiranje u savremene tehnologije, nove proizvode koji zadovoljavaju savremene standarde i potrebe domaćeg i stranih tržišta, usavršavanje procesa rada i otvaranje novih radnih mesta.

Reforma poreskog sistema bi, prema oceni SSSS-a, omogućila da poresko opterećenje bude srazmerno snazi poreskog obveznika. Zahteva se preispitivanje privatizacija pojedinih preduzeća i pokretanje krivične odgovornosti za pojedince koji su, činjenjem ili propuštanjem da učine, doprineli uništavanju preduzeća u postupku privatizacije.

Zahteva se donošenje strategije reorganizacije, restrukturiranja i privatizacije javnog sektora, uz sagledavanje realnih efekata izmene statusa preduzeća, pokretanje preduzeća u restruktuiranju, utvrđivanje minimalne zarade u visini od 50 odsto prosečne potrošačke korpe, uz pooštravanje sankcija za poslodavce koji ovu obavezu krše.

SSSS smatra da treba dati prioritet domaćim preduzećima na srpskom tržištu, uključujući prvenstvo prilikom izbora na tenderima i postupku javnih nabavki, uz obavezu da se u istim angažuju domaća preduzeća kao nosioci posla.

Predloženo je donošenje aktivnih mera za stalno smanjivanje "sive" ekonomije, kao i izmena zakonskih propisa kojima bi bila predviđena obaveza registracije ugovora o radu i njihovo čuvanje u sedištu poslodavca, veća ovlašćenja inspekcijskih organa i pooštravanje kazni za poslodavce koji taj propis krše.

SSSS traži mere i programe za razvoj izvoza, podsticanje razvoja proizvodnih malih i srednjih preduzeća koja jedina mogu da absorbuju viškove zaposlenih, kao i promenu politike prema MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, u cilju očuvanja ekonomskog integriteta i stabilnosti Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.