Šabić:Sistem zaštite podataka o ličnosti je kao švajcarski sir

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić:Sistem zaštite podataka o ličnosti je "kao švajcarski sir"

U Srbiji će danas biti obeležen 28. januar - Evropski dan zaštite podataka o ličnosti, a tim povodom poverenik Rodoljub Šabić je rekao da stanje u toj oblasti nije zadovoljavajuće i da zato moramo učiniti ozbiljan napor da ga popravimo.

''Ne možemo više da tolerišemo propuste i da se ne urade stvari koje bi mogle i morale da se urade'', rekao je Tanjugu poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjujući da se mora promeniti odnos prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Neophodno je delovati u tri osnovna pravca, a prvi je normativni sistem koji je, kako kaže, nalik na ''švajcarski sir, pun rupa i nedoslednosti''.

Prema njegovim rečima, imamo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je fundamentalno dobar, ali koji polazi od pretpostavke da će se čitavim nizom sektorskih zakona nekakvi principi dodatno razraditi, a što nije učinjeno.

''Imamo važne oblasti u obradi podataka o ličnosti koje su potpuno netaknute i u kojima je moguća improvizacija, a koje su izvor ozbiljnih povreda ljudskih prava'', rekao je Šabić.

On je podsetio i da je pre nekoliko meseci, imajući u vidu činjenicu da je vlada još 2012. formirala radnu grupu za izradu novog Zakona za zaštitu podataka o ličnosti ili izmenu i dopunu važećeg zakona, a polazeći da izmene i dopune moraju da budu obimne i da se odnose na 70 odsto zakona te da nije bilo rezultata, sa svojim saradnicima pripremio model zakona i dostavio ga Ministarstvu pravde i Vladi Srbije, ali da za sada nema nikakvih reakcija.

Poverenik je istakao i da treba delovati u oblasti mehanizama zaštite ljudskih prava i nezavisnih institucija koje obezbeđuju zaštitu podataka o ličnosti, odnosno štite to pravo, a gde inače postoje određeni rezultati.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na instituciju na čijem je čelu.

''Misli da smem da kažem da imamo rezultata, da je veliki broj akcija sproveden i da su praktično otkonjeni svi nedostaci koji su uočini'', rekao je Šabić.

On upozorava i da je tih nedostataka toliko da je potpuno očigledno da je neophodno graditi sistemska rešenja pre svega u normativnoj sferi gde nedostaju, a da potom treba neuporedivo više raditi na planu edukaciju.

''Čitav niz skandala i ekcesa koje smo doživeli u oblasti zaštite podataka o ličnosti uključujući kompromitaciju kompletne baze podataka punoletnog stanovništva koja je učinjena dostupnom preko sajta Agencije za privatizaciju pokazuje da je nivo poznavanja prava, standarda i obaveza izuzetno nizak i da je potrebno raditi mnogo više na tom planu'', rekao je Šabić.

Kao ilustraciju situacije u oblasti zaštite podataka o ličnosti Šabić je ukazao da je Srbija pre nekoliko godina usvojila Stretegiju, ali da vlada nikad nije donela Akcioni plan za njenu realizaciju.

''Sa usvajanjem Akcionog plana kasni se nekoliko godina i to na najbolji način ilustruje dosadašnji odnos pre ovoj oblasti'', rekao je Šabić.

On je najavio da će na današnjoj konferenciji za novinare opet apelovati, pre svega na vladu, a onda i na sve druge državne organe, da promene odnos prema zaštiti podataka o ličnosti.

Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se u Srbiji radi podizanja svesti javnosti o značaju zaštite podataka o ličnosti i unapređenja primene principa zaštite podataka, kao i ukazivanja svim rukovaocima podataka, a pre svega organima javne vlasti, na zakonske obaveze i odgovornost za kršenje prava.

U Srbiji zaštita ovog prava garantovana je Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvi dokument koji na evropskom nivou uređuje obaveze država u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti, otvoren je za potpisivanje 28. januara 1981. godine.

Taj Dan obeležava se u svim zemljama Saveta Evrope, a SE i Evropska komisija obeležavaju ga zajednički kao Evropski dan zaštite podataka o ličnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.