Šabić: Objašnjenje Ministarstva odbrane je dezinformisanje javnosti

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Objašnjenje Ministarstva odbrane je dezinformisanje javnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da objašnjenje Ministarstva odbrane zbog čega medijima, uprkos rešenja poverenika, ne dostavlja informacije o remontu aviona Mig-29, predstavlja dezinformisanje javnosti i pokazuje "zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona".

"S pravnog stanovišta neodrživa je, doslovno apsurdna, tvrdnja da deklasifikacija i činjenje dostupnim javnosti bilo kojih informacija na način i u postupku utvrđenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, tako i Zakonom i tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo 'odavanje vojne tajne'", navodi se u saopštenju.

Poverenik je dodao da je nezaobilazna činjenica da su informacije o ceni i efektima remonta aviona u više navrata bile dostupne medijima a da je, nedavno, i aktuelni ministar Bratislav Gašić u razgovoru s novinarima "odao" podatke o broju časova naleta aviona, "mnogo aktuelnije od onih koji su predmet naloga".

"Bez obzira da li je takvo postupanje Ministarstva odbrane posledica nepoznavanje zakona ili svesnog nastojanja da se izgradi pozicija u kojoj će Ministarstvo samo da odlučuje kada hoće, a kada neće da postupa po zakonu i obavezujućim odlukama nadležnih organa, ono proizvodi štetu po normalno funkcionisanje pravnog poretka, ugled države i pogotovo samog Ministarstva", navodi se u saopštenju.

Agencija Beta je još 2012. godine tražila od Ministarstva odbrane da dostavi podatke o tome koliko je koštao remont aviona Mig-29 2007. i 2008. godine, koliko su ti avioni proveli u vazduhu nakon opravke, koliko su proveli u sistemu PVO i koliko je novih pilota obučeno za letenje na tom tipu aviona.

Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je informaciju o ceni remonta aviona Mig-29 dostavilo još 27. novembra 2012. godine, a da bi objavljivanje konkretnih podataka o dežurstvu vazduhoplova, časovima naleta, obuci i broju osposobljenih pilota, direktno ugrozilo elemente nacionalne bezbednosti Srbije.

To saopštenje usledilo je nakon što je Šabić zatražio od Vlade Srbije da neposrednom prinudom omogući izvršenje njegovog rešenja da Ministarstvo dostavi agenciji Beta podatke o cene remonta i upotrebe aviona Mig-29.

Šabić je, takođe, u dva navrata kaznio Ministarstvo sa ukupno 200.000 dinara zbog odbijanja da ispuni svoje zakonske obaveze.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Ministarstvo dezinformiše

Izvor: B92, 28.Jan.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da je saopštenje Ministarstva odbrane dezinformisanje javnosti...On se oglasio povodom saopštenja u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika, te istakao da je to predstavlja zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona...“Bez...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.