SPS za kompromis, opozicija kritikuje domaću diplomatiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS za kompromis, opozicija kritikuje domaću diplomatiju

Poslanici SPS veruju da će SB UN odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese, dok iz opozicije danas ukazuju da domaća diplomatija nije uradila dovoljno da taj dokument bude u interesu Srbije.

Dan uoči rasprave u SB UN o rezoluciji o Srebrenici, zamenik šefa poslanika SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da u ovom trenutku postoji više ishoda te sednice i da veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je moguće doći do kompromisnih rešenja, a to je odustajanje od njenog usvajanja.

Kako je objasnio, predložena rezolucija ne vodi istinskom regionalnom pomirenju.

„Ukoliko dođe do usvajanja tog dokumenta ili rezolucije, to neće biti dobra vest za Srbiju i to bi značilo nametanje rešenja. Neću se usuditi da komentarišem konačan ishod sednice, rekao je Milićević, navodeći da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese i da je pokazala posvećenost osudi svih zločina.

Prema njegovim rečima, Srbija poštuje integritet BiH, ali da u skladu sa Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske.

"U ovom regionu nisu potrebne neke nove tenzije, nove podele, novo nerazumevanje. Srbija brani svoje interese, poštuje integritet BiH, ali u skladu sa Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske, naveo je Milićević.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov navela je da je ta stranka svojom politikom i dokumentima koje je parlament doneo za vreme njene vlasti bila jasna da želi da vodi politiku pomirenja.

Podsećajući da su za vreme vlasti DS nadležnim sudovima isporučeni svi koji su bili osumnjičeni za zločin u Srebrenici, kao i za sve druge ratne zločine, Jerkov je navela da DS nije među strankama koje bi trebalo da objašnjavaju politiku prema tome, za razliku od nekih koje i te kako imaju potrebu za tim.

"Pitanje je šta u tim dokumentima zaista piše i šta će na kraju pisati. Nije svaki pokušaj da se govori o ratnim zločinima destabilizacija regiona. Mi smo vodili drugačiju politiku da o tim stvarima mora da se priča i da se zauzme stav, ma sa koje strane da su bili zločini s tim se moramo suočiti svi i to je način da se region stabilizuje", navela je Jerkov.

Šef poslanika SDS Marko Đurišić ukazuje na neaktivan stav Vlade Srbije i njene spoljne politike po pitanju tog dokumenta, navodeći da se nije potrudila da on bude pisan na način da bude u interesu Srbije.

"Umesto da je vlada imala aktivan stav po tom pitanju i da je od početka učestvovala u izradi te rezolucije i potrudila se da ona ne bude napisana na način na koji može da šteti budućnosti građana Srbije, a to nije uradila, po ko zna koji put pokazuje slabost vlade u vođenju spoljne politike, rekao je Đurišić.

„Bojim se da ta neaktivnost ili neznanje pre svega će nas dovesti u tešku situaciju u budućnosti, naveo je Đurišić.

Za poslanika Pokreta za preokret Janka Veselinovića, Srebrenica je samo povod za političku bitku između SAD i Rusije.

Smatra da su sudovi trebalo da pokažu ekspeditivnost i efikasnost kako bi bili osuđeni oni koji su te zločine počinili, a ne da to pitanje svake godine bude korišćeno u političke svrhe na Balkanu i na svetskom nivou.

„Verovatno te rezolucije neće biti i zbog mogućeg veta Rusije, ali mene više brine što se to pitanje suviše politizuje i činjenica da neko u međunarodnoj zajednici koristi kako bi disciplinovao pre svega Republiku Srpsku i stvorio povod da se redefiniše Dejtonski sporazum i položaj RS u BIH, rekao je Veselinović.

I on smatra da je spoljna politika po tom pitanju bila „skromna" i da nije smela da dozvoli da osuda zločina u Srebrenici „bude alatka u rukama moćnih kako bi rešavale neka druga buduća pitanja na Balkanu koja se tiču njihovih drugih strateških pozicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U skupštinskom holu i o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: RTS, 06.Jul.2015

Poslanici SPS-a veruju da će SB UN odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese. Iz opozicije ukazuju da domaća diplomatija nije uradila dovoljno da taj dokument bude u interesu Srbije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.