SLOVENSKO BRATSTVO Srpska vojska s Rusima vežba sprečavanje državnih udara

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SLOVENSKO BRATSTVO" Srpska vojska s Rusima vežba sprečavanje državnih udara

Srpski specijalci uvežbavaće narednih dana sa ruskim i beloruskim vojnicima sprečavanje državnih udara, tvrde ruski mediji.

Vežba „Slovensko bratstvo 2015“ zvanično ima za cilj uvežbavanje u otkrivanju i uništavanju ilegalnih oružanih formacija.

Moskovski mediji, pozivajući se na izjavu generala Vladimira Šamanova, pišu da će oni uvežbavati reagovanje u slučaju da dođe do protesta poput onih u kojima je srušen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić, međutim, kaže za „Blic“ da je cilj učestvovanja jedinica VS u svim vežbama podizanje njihovih operativnih i funkcionalnih sposobnosti, kao i da u političke konotacije koje se daju vežbi VS ne želi da ulazi.

- Ove godine imali smo više od 20 multinacionalnih vežbi koje su važne zbog internacionalnog okruženja, rada na nepoznatom terenu, zbog korišćenja strane tehnike i upoznavanja sa njom - kaže Krivokapić.

Moskva i NATO

U vežbi na poligonu „Rajevski“ u blizini Novorosijska, među 700 vojnika je i 60 pripadnika VS. Ova vežba planirana je još prošle godine, a do kraja 2015. biće održana još jedna zajednička vežba sa Rusima. Sa snagama NATO ove godine održano je više od 20 vežbi.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, međutim, misli da, bez obzira na temu vežbe, Srbija trenutno od nje može da ima više štete nego koristi.

- Činjenica da su EU zvaničnici reagovali ide u prilog tome da Vlada, ako je iskreno za evrointegracije, mora svoju spoljnu i bezbednosnu politiku da prilagodi EU - kaže on.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ranije je na primedbu iz EU da učešćem u ovoj vežbi Beograd šalje loš signal, odgovorio da je Srbija neutralna, ali da prihvata svako partnerstvo i razmenu iskustava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.