SE: Pravosuđe, korupcija i izborni zakon problematični

Izvor: Politika, 25.Jan.2012, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Pravosuđe, korupcija i izborni zakon problematični

STRAZBUR – Srbija je postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni, ocenjuje se u rezoluciji koju je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu.

PS SE u rezoluciji pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute sporazume i poziva dve strane da te sporazume primene i nastave dijalog.

Od vlasti u Srbiji očekuje se takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poboljšanje stanja u medijima i primena zakona o pravima manjina, posebno Roma.

Mediji u Srbiji suočeni su sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu, ocenjuje se u rezoluciji. Kao posebni problemi, ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare.

Kada je reč o odnosima između Beograda i Prištine, PS u rezoluciji osuđuje nasilne incidente na severu Kosova u julu 2011, ali i pozdravlja sporazume koji su potom postignuti i poziva dve strane da primene postignute dogovore.

PS, takođe, pozdravlja napore Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i konstatuje da je Evropska komisija 9. decembra 2011. ocenila da je Srbija postigla znatan napredak, kao i da će Evropski savet u februaru/martu odlučiti o dodeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, nakon što ispita i potvrdi da su vlasti u Beogradu ostvarile dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom, kao i u aktivnoj saradnji sa Euleksom i Kforom.

U rezoluciji se pohvaljuje saradnja srpskih vlasti, a kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navode se reforma sudstva, usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa, unapređenje stanja u medijima i puna primena prava manjina, posebno Roma.

U oblasti funkcionisanja demokratskih institucija, PS SE poziva Srbiju da iz Ustava isključi odredbe o „imperativnom” poslaničkom mandatu - po kojem je poslanik slobodan da svoj mandat stavi na raspolaganje stranci - kao i da revidira izborni zakon i posle parlamentarnih izbora 2012. usvoji Zakon o državnoj izbornoj komisiji koji bi omogućio osnivanje nezavisnog tela za nadzor toka izbora.

Vlasti u Beogradu se, takođe, pozivaju da nastave sveobuhvatnu decentralizaciju i podrže rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Srbija je u težnji prema članstvu u EU uložila velike napore radi usvajanja velikog broja zakona u kratkom vremenskom roku i ispunjavanju potrebnih uslova, navodi se u izveštaju pod nazivom „Poštovanje obaveza i dužnosti Srbije”.

Politika usklađivanja srpskog zakonodavstva sa evropskim standardima u procesu ispunjavanja uslova koje je postavila EU - uključujući saradnju sa Haškim tribunalom i dijalog sa Prištinom - ambiciozna je i hrabra, ocenjuju autori izveštaja.

PS je pri stavu da SE treba da podrži napore Srbije u ispunjavanju obaveza i usklađivanju sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine zakona i demokratije.

PS ocenjuje da Srbija ostaje „na pravom putu” i da je usvojila „impresivan” broj zakona, ali da je „važno da se obezbedi da se novi zakonodavni okvir primenjuje i da dobro funkcioniše”.

Srbija je do sada potpisala i ratifikovala 77 konvencija SE, a jedini izuzetak je Evropska konvencija o prekograničnoj saradnji, ističe PS i dodaje da šest konvencija koje je Srbija potpisala još nisu ratifikovane.

SE će u narednom periodu, kako se navodi, usmeriti pažnju na mehanizme uspostavljanja održive demokratije uključujući reformu sudstva (transparentnu proceduru reizbora sudija i osnivanje najviših sudova), izgradnju transparentnog sistema finansiranja stranaka, nezavisne medije i punu primenu zakona o slobodi govora i udruživanja.

U rezoluciji, PS izražava zadovoljstvo zbog političke stabilnosti u Srbiji, postignutog napretka i koraka prema članstvu u EU i saradnje sa Haškim tribunalom i čestita srpskim vlastima na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovom izručenju Haškom tribunalu. Srpske vlasti se, takođe, pozivaju da identifikuju i privedu pravdi njihove pomagače.

PS, takođe, pohvaljuje napredak Srbije u regionalnoj saradnji, uključujući posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici u julu 2010, kao i kontakte i susrete sa najvišim zvaničnicima Crne Gore i Hrvatske.

Beta

objavljeno: 25.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.