Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAZNAJEMO Jeremić posle prestizanja Lajčaka: Prvi sam u istočnoj Evropi, drugi u ukupnom plasmanu

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za mesto generalnog sekretara UN posle petog neformalnog kruga glasanja zauzima drugo mesto, saznaje "Blic".

On je tako prestigao slovačkog kandidata Miroslava Lajčaka.

Kako saznajemo, Jeremić je dobio osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jedan "neodređeni".

Na prvom mestu i dalje je Portugalac Antonio Gutereš sa 12 pozitivnih, dva negativna i jednim neodređenim. Miroslav Lajčak je treći i ima osam pozitivnih i sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << negativnih.

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je posle današnjeg, petog kruga glasanja da "nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi" i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu.

Jeremić, koji je posle današnjeg glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša objasnio je u izjavi Tanjugu da je glavna promena što se sada nalazi na prvom mestu od kandidata iz istočne Evrope.

- Nakon petog kruga glasanja nalazimo se na prvom mestu u istočnoj Evropi, što je glavna promena u odnosu na prethodni krug, u ukupnom plasmanu smo potvrdili drugo mesto - rekao je Jeremić.

Današnji, krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je da se, kako je naveo, "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".

- Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici - naveo je Jeremić.

Sada je sve u rukama stalnih članica SB koje imaju pravo veta, zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.