Rusija za istragu o trgovini organima pod okriljem UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija za istragu o trgovini organima pod okriljem UN

NJUJORK -

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin pozvao je danas Savet bezbednosti da podrži inicijativu Srbije da se istraga o trgovini organima na Kosovu vodi pod okriljem tog tela i izrazio sumnju u način na koji Euleks vodi tu istragu.

"Zabrinuti smo zbog načina na koji Euleks ispituje činjenice navedene u izveštaju Dika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", rekao je Čurkin na sednici SB posvećenoj situaciji na Kosovu.

On je podsetio da se u Martijevom izveštaju pominje i umešanost nekih od aktuelnih kosovskih lidera.

"Istraga mora da bude nepristrasna i da uliva poverenje i zbog toga tražimo da bude prenesena na Savet bezbednosti",rekao je Čurkin.

"Trenutno istragu o umešanosti kosovskih lidera vode one zemlje koje su u prošlosti pomagale tim ljudima da dođu na vlast na Kosovu", kazao je on. "Znamo da vodeću ulogu (u istrazi) imaju SAD i da je, kakva slučajnost, američki državljanin (Klint Vilijamson) zadužen za vođenje istrage."

Čurkin je ocenio i da postoji "sukob interesa" u vezi sa sadašnjom istragom pošto je bivša glavna tužiteljska Haškog tribunala Karla del Ponte ukazala na probleme koje je imala s međunarodnim prisustvom na Kosovu tokom istrage o ilegalnoj transplantaciji organa.

Ruski ambasador je podsetio i na lošu situaciju na Kosovu po pitanju zaštite svedoka, što je potvrdio i Savet Evrope

"Pozivamo članice Saveta bezbednosti da podrže predlog Srbije i uspostave istražni mehanizmom pod okriljem SB o Martijevom izveštaju", koji će garantovati nepristrasnost, izjavio je Čurkin.

Predstavnik Rusije je izrazio sumnju i kada je reč o neutralnosti Kfora i Euleksa, a kritikovao ih je i zbog odnosa prema ruskom humanitarnom konvoju.

On je podsetio da Srbi i dalje napuštaju pokrajinu i ne osećaju se zaštićeno i ocenio je da su ta pitanja od ključnog značaja za bezbednost na Kosovu, samo delimično razmotrena u izveštaju generalnog sekretara UN Bana Ki-muna.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.