Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Puni odnosi s Crnom Gorom

Beograd -- Ambasador Rusije u Beogradu kaže da će njegova zemlja uspostaviti pune odnose s Crnom Gorom.

Aleksandar Aleksejev je dodao da njegova zemlja ima tradicionalno dobre odnose i s Crnom Gorom i sa Srbijom, za koju smatra da joj predstoji mnogo iskušenja, pre svega kada je reč o Kosovu.

Za ambasadora Rusije najvažnija briga je širenje ruskih ulaganja i zaštita interesa kapitala koji dolazi iz njegove zemlje. Dok mnogi u Beogradu veruju da bi upravo Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kontakt-grupi mogla da bude najveća prepreka nezavisnosti Kosova, Aleksejev insistira na tome da rešenje za kosovski problem mora da bude ono koje će doneti dugoročnu stabilnost. "Hteli mi to ili ne, rešenje za kosovski problem će u svakom slučaju predstavljati presedan. Moramo to prihvatiti kao realnu situaciju", kaže on.

Aleksejev kaže da je Rusija spremna da prihvati članstvo Srbije u NATO-u ako je to cilj Srbije, ali da Moskva ne vidi kako to može da pomogne na Balkanu. "Smatramo da problemi koje imaju balkanske države, a pre svega su to ekonomski i socijalni problemi, nikako ne mogu biti rešeni sredstvima kojima raspolaže vojni savez kao što je NATO", kaže on.

Rusija, kao zemlja koja nije članica Evropske unije, neće ohrabrivati Srbiju na njenom putu ka Briselu, kaže Aleksejev, ali se neće tome ni protiviti. Njen stav je da to može samo dodatno da pospeši ulaganja iz Rusije i olakša kretanje kapitala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.