Robert Kuper: Srbija pogrešno tumači fusnotu

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Kuper: Srbija pogrešno tumači fusnotu

Evropski posrednik u dijalogu Beograd - Priština Robert Kuper izjavio je da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova mora u potpunosti da se primeni, uz opasku da nije pravilno tumačenje Srbije da u fusnoti natpisa ispred kosovske delegacije mora da piše puna odrednica utvrđena tim dogovorom.
Kuper je na skupu o približavanju Kosova EU rekao agenciji Beta da su i pitanja srpskih izbeglica sa Kosova i imovine privatnih lica i srpskih kompanija takođe deo dijaloga koji vode Beograd-Priština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Posrednik EU je na okruglom stolu u Centru za evropsku politiku u Briselu ocenio da je jedan od razloga zategnutosti to što Srbi na severu Kosova ne veruju vlastima u Prištini i strahuju od njenih mera.
On je kazao da su razlozi takođe i kriminal i zastrašivanje Srba, što je, prema njegovom tumačenju, još lakše činiti ako postoji pritisak spolja i dodao da to nije isto kao situacija u Severnoj Irskoj.
Kuper je ocenio da će kroz dijalog Beograd-Priština bez sumnje doći do ravnopravnijih odnosa dve strane, a uzvraćajući na tvrdnju u raspravi da neke članice EU koje ne priznaju Kosovu to nameravaju ipak da učine, Kuper je rekao da ne veruje da će do toga doći, zaključivši opaskom da je to pitanje koje spada u širu bezbednost Balkana.
Zvaničnik Evropske komisije zadužen za Kosovo, Rut Van Enk rekao je da će sutra vlastima u Prištini biti podnesena 'mapa puta' za očekivani dijalog sa EU o viznoj liberalizaciji.
On je dodao da se u ovom trenutku radi i na dovršetku studije o izvodljivosti za jedan vid Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Kosovo.
Van Enk je napomenuo da se očekuje da Evropska komisija predloži pregovore o SSP, ali je dodao da je onda stvar zemalja članica da li će one to prihvatiti ili ne.
Potpredsednik vlade u Prištini Petrit Seljimi rekao je na skupu da se rešenje problema severa Kosova može naći kroz punu primenu Ahtisarijevog plana.
Izvor: Agencije
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.