Roba koja podleže akcizama ne može preko prelaza Brnjak i Jarinje

Izvor: Blic, 29.Feb.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roba koja podleže akcizama ne može preko prelaza Brnjak i Jarinje

Na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje službenici Euleksa danas su delili letke kojima su putnike obavestili da robi koja podleže akcizama neće biti dozvoljen prolaz, već samo preko Merdara.

U obaveštenju se navodi da su prelazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Brnjak i Jarinje otvoreni za putnički saobraćaj i za nekomercijalnu robu, a da će roba koja ulazi preko prelaza Brnjak biti poslata na carinski terminal u južnom delu Mitrovice radi plaćanja obaveza i odobravanja uvoza.

"Do daljeg nije dozvoljen ulaz komercijalne robe preko prelaza Jarinje", piše u letku uz naznaku da je cilj tih mera da se procedure pojednostave i pojasne svima.

Navodi se da će se pravila o tretiranju lične i komercijalne robe koja ulazi na Kosovo na prelazima Brnjak i Jarinje primenjivati na isti način kao i na svim drugim prelazima, u skladu sa kosovskim zakonom o carini.

Tako će se primenjivati uredba o dozvoljenim količinama alkohola i duvanskih proizvoda i o dozvoljenim količinama druge robe koja se može pronaći u ličnom prtljagu putnika (pivo, vino, alkoholna pića, parfemi, cigarete i duvanski proizvodi), u vrednosti od 175 evra, uz napomenu da "putnicima mlađima od 17 godina možda neće biti dozvoljen uvoz takve robe".

Namirnice samo uz odobrenje carinika

U letku se navodi da, u slučaju prehrambenih namirnica i druge robe, uvezenih za ličnu i porodičnu potrošnju, koje nisu komercijalnog karaktera biće dozvoljen uvoz uz odobrenje carinskog službenika.

To se odnosi na, na primer, paradajz, krompir, ostalo povrće, namirnice u konzervama, hleb, mleko, male količine mesnih proizvoda, nekomercijalne male količine materijala za izgradnju u domaćinstvima za ličnu upotrebu (cigle, drva, gipsane ploče i alate, nameštaj i ostali uređaji za domaćinstvo).

"Redovan ili učestali uvoz malih količina uređaja za domaćinstvo i građevinskog materijala može biti tretiran kao komercijalni uvoz i takva robe će biti upućena na carinski terminal u južnoj Mitrovici radi naplate poreza na uvoz robe ili može biti odbijen uvoz takve robe", stoji kao upozorenje na kraju letka.

Povezane vesti: De Marnjak obišao prelaze Brnjak i Jarinje Poziv Srbima da se prijave za rezerviste Bezbednosnih snaga Kosova Kosovo prvi put sa zvezdicom i fusnotom Eštonova: Dug put pred Kosovom Demonstracije u Prištini zbog sporazuma sa Beogradom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.