Roan: Kraj nadgledane nezavisnosti uz primenu plana Ahtisari

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roan: Kraj nadgledane nezavisnosti uz primenu plana Ahtisari

Bivši zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan pozdravio je odluku Međunarodne upravljačke grupe da se do kraja ove godine završi međunarodno nadgledanje nezavisnosti Kosova, pod uslovom da se reše otvorena pitanja u vezi sa sprovođenjem Ahtisarijevog plana.

U tom smislu, on je pomenuo zakon za Veliku Hoču, zakon o istorijskom jezgru Prizrena, punu implementaciju zakona o upotrebi jezika, zapošljavanje pripadnika manjina u institucijama, kao i zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o lokalnoj samoupravi.

- Međunarodna upravljačka grupa će se ponovo sastati do leta i odlučiti da li su ispunjeni ti uslovi - rekao je Roan za portal "Kosovo tajms".

On smatra da odluka o okončanju nadgledanja nezavisnosti Kosova ne zavisi od implementacije Ahtisarijevog plana na severu.

- Ni vlada Kosova, ni međunarodna civilna kancelarija, niti drugi međunarodni akteri nemaju direktnu kontrolu nad severom. Dakle, bilo bi pogrešno da kraj međunarodnog nadzora zavisi od sprovođenja sveobuhvatnog plana na severu - kazao je Roan.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je 24. januara u Beču donela odluku o pripremama za zatvaranje kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika.

Na 14. zasedanju ISG konstatovano je da se Kosovo sada nalazi u finalnoj fazi implementacije Ahtisarijevog predloga i zbog toga će biti pokrenute pripreme za organizovanje okončanje nadgledanja nezavisnosti i zatvaranje međunarodne civilne kancelarije, što se očekuje krajem ove godine.

Povezane vesti: Roan: Kraj nadgledane nezavisnosti uz primenu Ahtisarijevog plana Roan: Razgovori Beograda i Prištine da budu neformalni Sejdiju i Tači razgovarali sa ambasadorima o rezoluciji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.