Ristić: Izbori ne bi trebalo da ugroze bezbednost na Kosovu

Izvor: Blic, 27.Apr.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Izbori ne bi trebalo da ugroze bezbednost na Kosovu

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da veruje da će se lokalni izbori na Kosovu održati i da neće proizvesti opasnost po bezbednost Srba.

"Nadamo se da će se organizovati izbori na svim nivoima, iako je sama najava njihovog održavanja naišla na otpor kod zvanične Prištine i onog dela međunarodne zajednice koji je priznao nezavisnost Kosova", rekao je Ristić sinoć u Banjaluci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Govoreći o ocenama u beogradskoj štampi da lokalni izbori ipak neće biti održani, Ristić je rekao da to doživljava samo kao stav pojedinaca ili pojedinih političkih partija.

"Ustav Srbije je potpuno jasan - izbori su raspisani na svim nivoima, a lokalne je u skladu sa Ustavom raspisala predsednica Skupštine u svim opštinama na teritoriji Srbije gde su istekli mandati, što je slučaj i u Zubinom Potoku", naveo je Ristić.

On je dodao da je srpska zajednica u potpunosti svesna pritiska dela međunarodne zajednice na zvanični Beograd da na Kosovu ne treba održati lokalne izbore, ali da bi se neizlaskom na te izbore Srbi odrekli državljanstva Srbije i priznali državljanstvo Kosova.

"Mislim da nema nijednog pravnog osnova da lokalni izbori održani na Kosovu ne budu priznati od zvaničnog Beograda", istakao je Ristić.

On je rekao da je komanda KFOR-a najavila dolazak novih 700 vojnika sa zvaničnom informacijom da osiguraju situaciju povodom izbora na Kosovu i izrazio očekivanje da će u tom duhu i delovati, iako postoji bojazan da ovi vojnici dolaze kako bi zatvorili alternativne puteve, jer Srbi ne koriste zvanične prelaze zbog prisustva albanskih službenika.

Pogledajte još vesti iz Blicovog specijala "Izbori 2012"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.