Razgovori između socijalista i demokrata zapali u krizu

Izvor: S media, 12.Jun.2012, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori između socijalista i demokrata zapali u krizu

Da su razgovori između socijalista i demokrata zapali u krizu ukazuju izjave lidere socijalista Ivice Dačića. S jedne strane Dačić insistira na ulasku URS-a u vladu, da bi kao iskusan političar, napravio kontratežu demokratama koji bi uz sebe imali LDP. S druge strane, Ivica Dačić je rekao da bi mu se „možda >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << više isplatilo da bude premijer u nekoj drugoj kombinaciji“, u kojoj ne bi bila DS nego SNS.

S media istražuje: Šta čeka novog premijera (ANKETA)

Dačić: Ako ne uspe sa DS, počinjemo pregovore sa SNS (FOTO, VIDEO)

Zastoj u pregovorima o Vladi: Nema sastanka DS i SPS-JS-PUPS

To su sve Dačićeva upozorenja demokratama, ali i deo pomalo uvrnutog političkog humora, kojem je vođa socijalista sklon, piše list danas Danas. Politički analitičari Ognjen Pribićević i Slobodan Antonić su saglasni s Dačićevim stavom da je bolje napraviti širu koaliciju, u kojoj opstanak vlade ne bi zavisio od jednog partnera.

Pribićević dodaje da predsednik SPS, promovisanjem URS kao opcije koja će biti kontrateža DS i LDP, sebe želi da zaštiti.

„Dačić misli da će ulaskom URS smanjiti potencijal LDP da ključno utiče na vladu. Njemu su i LDP i URS podjednako ideološki udaljeni, jer su liberali, ali mu URS odgovara jer ne pretenduje na ministarstva koja on smatra bitnim, već na ekonomske poslove. Ulaskom Dinkića u vladu dobio bi snažnog saveznika i jak balans prema demokratama i Tadiću. To je strateško pozicioniranje jer, kako sada stvari stoje, teško se može očekivati da DS i URS dobro sarađuju. Šta se krije iza toga, da li SPS namerava da s neki drugim pravi koaliciju, teško je oceniti. Mislim da je Dačić ipak suštinski zainteresovan za saradnju s Tadićem i da će iscrpiti sve mogućnosti da do koalicije s demokratama dođe. Ako to ne uspe, imaćemo vladajuću koaliciju SNS, SPS i URS“, objašnjava Pribićević za Danas.

Slobodan Antonić navodi da mu je jasna racionalna računica Dačića da je bolje imati širu koaliciju nego onu koja bi u Skupštini imala 126 poslanika i u kojoj bi svaki poslanik, i to sa slobodnim mandatom, mogao da ucenjuje vladu.

„Čak i većina od 138 mandata ne garantuje da LDP sa svojih 19 glasova ne može da obori vladu. Dačićeva logika je ispravna sa stanovišta stabilnosti vlade, jer jedan partner ne bi mogao da je obori, nego bi o tome morala da se dogovore dva partnera, što otežava svaki pokušaj destrukcije“, ističe Antonić.

(Danas)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Razgovori oko nove vlade zapali u krizu?

Izvor: BKTV News, 13.Jun.2012, 09:05

Da su razgovori između socijalista i demokrata zapali u krizu ukazuju izjave lidere socijalista Ivice Dačića. S jedne strane Dačić insistira na ulasku URS-a u vladu, da bi kao iskusan političar, napravio kontratežu demokratama koji bi uz sebe imali LDP. S druge strane, Ivica Dačić je rekao da...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.