Radulović: Tražžili smo podatke o promenama u spiskovima

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović: Tražžili smo podatke o promenama u spiskovima

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović saopštio je večeras da je DJB tražžio od Ministarstva za državnu upravu da mu dostavi podatke po svim opšštinama o promenama u biračkom spisku i po osnovu sticanja punoletstva i po osnovu brisanja zbog smrti birača i po osnovu upisa i brisanja zbog promene prebivališšta.

- Takođe smo tražžili od MUP-a da nam dostavi informacije o promenama prebivalšišta za sve opšštine u Srbiji. Tako ćemo proveriti manipulacije sa biračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spiskovima pre izbora - rekao je Radulović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je navedo da DJB za sumnje o fantomskim glasačima, glasanju umrlih i ubacivanje listića, ima tri predloga.

- Zahtevamo od RIK-a, statističkog zavoda i Ministarstva za držžavnu upravu i lokalnu samoupravu da podatke o tome da li su građani glasali unese u svoju bazu podataka... Ovaj podatak bi onda bio dostupan građanima preko onlajn biračkog spiska koji je svakako dostupan preko sajta Ministarstva za držžavnu upravu i lokalnu samoupravu - precizirao je Radulović.

Pročitajte još:

Kako je naveo, tako bi svi građani mogli da preko svog JMBG-a provere, ne samo na kom biračkom mestu su upisani da glasaju, već i da li su glasali. Građani bi onda sami, kako je predložio Radulović, mogli da provere da li je neko glasao umesto njih. Mogli bi da provere i da li su glasali preminuli članovi njihovih porodica.

- Drugi predlog je da se za svaku opšštinu oformi viššestranačka komisija koja će pregledati biračke spiskove i proveriti ko je sve upisan u birački spisak i ko je sve glasao - predložio je lider DJB.

Radulović je još napomenuo da, što se tiče sumnje na ubacivanje listića u džžakove, DJB će tražžiti od RIK-a i Zavoda za statistiku da mu dostave za svako biračko mesto: izlaznost po satima, tačno vreme kada je potpisan zapisnik, tačno vreme kada je sav izborni materijal predat opšštinskoj komisiji RIK-a, tačno vreme kada je opšštinska komisija RIK-a unela rezulate izbora u web sistem Zavoda za statistiku na osnovu koga su i javnosti prijavljivani izborni rezultati, tačno vreme kada je opšštinska komisija RIK-a sav izborni materijal sa svih biračkih mesta iz te opšštine predala okružžnom koordinatoru RIK-a i vreme kada je sav materijal dopremljen u RIK.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.