Radomiru Andriću priznanje Vasko Popa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2016, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radomiru Andriću priznanje "Vasko Popa"

Pesnička nagrada "Vasko Popa" uručena je Radomiru Andriću za zbirku pesama "Osim jedne stvari" koja je prema oceni žirija, najbolja knjiga poezije na srpskom jeziku za 2015. godinu.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović napomenula je da je ovo veliki i važan dan za grad Vršac. "Čestitam Radomiru Andriću kao i svim dobitnicima nagrade na koje je Vršac ponosan i koji su grad učinili gradom poezije i kulture. Nadam se da će Vaskova poezija nastaviti da inspiriše i brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pesnike u budućnosti", rekla je gradonačelnica Mitrović.

Stručni žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov jednoglasno je zbirku pesama "Osim jedne stvari" proglasio najboljom knjigom poezije u konkurenciji od 70 knjiga. Prema oceni žirija Radomir Andrić je na maestralan način, jezikom bliskim narodnom govoru, bez obzira na tragizam ljudskog postojanja umeo da iznese nadu "srca nagriženog sumnjama" da je svet, lepši i podnošljiviji ukoliko ga poezija učini humanijim.

"U vreme globalizacije i uniformisanosti sveta, važno je da zastanemo i da se podsetimo da imamo umetnike svetskog glasa. Hemofarm Fondacija i iz tog razloga svim srcem istrajava na negovanju i na promovisanju značaja ove važne nagrade. Time s jedne strane, ispoljavamo svest o značaju poezije, ali i vrednosti pesnika, koji su naši savremenici. Trudićemo se da ostanemo podrška i oslonac pravu na kvalitenu pisanu reč i duhovni govor kroz poeziju", rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije.

Nagrada je ustanovljena 1995. u znak poštovanja i sećanja na poznatog pesnika Vaska Popu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.