RIK: SNS 23,53 odsto, DS 22,09 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: SNS 23,53 odsto, DS 22,09 odsto

BEOGRAD -

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je na osnovu 25,3 obrađenih biračkih mesta, odnosno 14 odsto biračkog tela, na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila Srpska napredna stranka, 23,53 odsto, dok je Demokratska stranka dobila 22,09 odsto glasova.

Na parlamentarnim izborima je, prema podacima RIK-a, glasalo 59,98 glasova, a nevažećih listića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (beli listići) bilo je 4,19 odsto.

Socijalistička partija osvojila je 16,02 odsto glasova, a Demokratska stranka Srbije 7,07 odsto, dok su Ujedinjeni regioni Srbije dobili 6,41 odsto glasova.

Cenzus od pet odsto bi, prema obrađenim podacima RIK-a, prešla još i koalicija Preokret, koja je osvojila 5,68 odsto glasova, dok bi bez poslanika u parlamentu ostala Srpska radikalna stranka, za koju je glasalo 4,51 odsto izašlih na izbore.

Dveri su dobile 3,49 odsto glasova, a manjinski Savez vojvođanskih Mađara 1,34 odsto glasova, a SDA Sandžaka 0,95 odsto, dok je manjinska lista Svi zajedno dobila 0,65 odsto glasova.

Pokret radnika i seljaka Zorana Dragišića dobio je 1,66 odsto glasova, Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića 0,45 odsto, a Reformistička stranka 0,21 odsto.

Koalicija Albanaca Preševske doline dobila je 0,48 odsto glasova, a Crnogorska partija 0,09 odsto, dok je za Komunističku partiju - Josip Broz glasalo 0,65 odsto birača.

Manjinska lista Nijedan od ponuđenih odgovora Đorđa Vukadinovića dobila je 0,47 odsto glasova.

CeSID: Naprednjacima 73 mandata, demokratama 68

Najviše mandata u novom sazivu parlamenta, prema novim procenama Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), pripašće koaliciji "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi Srpska napredna stranka - ukupno 73.

Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koju predvodi Demokratska stranka, osvojila je 68 mandata, a treća je koalicija SPS-PUPS-JS sa 45 mandata.

Demokratska stranka Srbije osvojila je 20 mandata, sledi lista Preokret sa 20, pa Ujedinjeni regioni Srbije sa 16 mandata, rekao je programski direktor CeSID-a Marko Blagojević Tanjugu.

Savez vojvođanskim Mađara osvojio je pet mandata, a manjinska lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" jedan.

Izborna lista Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić osvojila je jedan mandat i SDA Sandžak - dr Sulejman Uglajnin jedan mandat.

Kako je Blagojevića ranije rekao, SRS sa osvojenih 4,6 odsto glasova nije prešla cenzus.

On je objasnio da bi ta stranka mogla da prođe cenzus ako bi na Kosovu i Metohiji dobila 16.000 i više glasova ili između 25 i 35 procenata od ukupno izašlih birača, dodajući da je verovatnoća za to mala.

Takođe, Dveri sa sadašnjih 4,6 odsto glasova mogle bi da uđu u parlament ako bi na Kosovu i Metohiji dobile 25.000 glasova.

Blagojević je naveo da je i nekoliko manjinskih lista, prema trenutnim podacima, ispod cenzusa, ali da je moguće da će posle unošenja svih podataka, ipak preći cenzus i osvojiti 0,4 odsto glasova koliko je potrebno za manjine.

On je ponovio da su predstavljeni rezultati i dalje uslovni sve do ponedeljka ujutru dok ne stignu rezultati sa Kosova i Metohije.

Verovatnoća za promene je mala i uz manje korekcije ovo bi trebalo da predstavlja raspodelu mandata, dodao je Blagojević.

CeSID: "Pokrenimo Srbiju" 24,7 odsto, "Izbor za bolji život" 23,2

Lista koju predvodi SNS "Pokrenimo Srbiju" osvojila je 24,7 odsto glasova birača na parlamentarnim izborima, a lista koju predvodi DS "Izbor za bolji život" 23,2 odsto, pokazali su preliminarni podaci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare u pres klubu Tanjuga da je treća po broju osvojenih glasova koalicija SPS-PUPS-JS sa 16,6 odsto od ukupnog broja glasova.

Reč je o uslovnoj proceni, bez rezultata sa Kosova i Metohije, i tek kada se i ti glasovi uzmu u obzir moći će da se govori o konačnoj proceni, rekao je Blagojević.

Četvrta po broju glasova je Demokratska stranka Srbije sa 7,2 odsto glasova, slede Ujedinjeni regioni Srbije sa 6,1 odsto i "Preokret" koji predvodi LDP 6,6 odsto glasova.

Srpska radikalna stranka osvojila je pet odsto glasova birača, i, prema rečima Blagojevića, nalazi se na samoj granici, tako da mali broj glasova može da je odvede ispod ili ostavi iznad cenzusa.

Pokret "Dveri za bolji život" osvojio je 3,7 odsto glasova, Savez vojvođanskih Mađara 2,4 odsto, a "Reformistička stranka - Milan Višnjić" 0,2 odsto.

Lista "Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić osvojila je 0,4 odsto glasova i prema preliminarnim podacima osvojila je jedan mandat, kao i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina sa istim procentom glasova, ali moguće je i da će posle utvrđivanja konačnih rezultata ostati ispod cenzusa, rekao je Blagojević.

Lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", kao stranka manjina, osvojila je 0,5 odsto i prešla je cenzus, a koalicija Albanaca Preševske doline 0,2 odsto, što znači da je ispod cenzusa.

Prema rečima Blagojevića, projekcija raspodele poslaničkih mandata u velikoj meri zavisiće od toga da li će SRS preći cenzus, a broj "prosutih" glasova, odnosno glasova stranaka koje nisu prešle cenzus je oko sedam odsto i nosi 15-16 mandata, koji će biti raspoređeni među listama koje su prešle cenzus zavisno od njihove veličine.

On je naveo i da je nemoguće reći koliko je na ovim izborima bilo "belih listića", već će se po utvrđivanju konačnih rezultata znati samo broj nevažećih listića.

Blagojević je napomenuo da će broj "belih listića" moći da bude utvrđen samo indirektno, kada se uporedi broj nevažećih listića na ovim i prošlom izborima.

Pokret radnika i seljaka na parlamentarnim izborima osvojio je 1,5 odsto glasova, Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković 0,4 odsto, koalicija, Crnogorska partija - Nenad Stevović 0,1 odsto i Komunistička partija - Josip Broz 0,8 odsto.

Nikolić: SNS 77 mandata, DS 64 mandata u parlamentu

Kandidat Srpske napredne stranke (SNS) za predsednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je, prema obrađenih više od 38 odsto glasova, SNS osvojio 77 mandata u Skupštini Srbije, a Demokratska stranka 64 mandata, dok je Socijalistička partija Srbije osvojila 46 mandata.

Nikolić je na konferenciji za novinare u izbornom štabu SNS rekao da je Demokratska stranka Srbije osvojila 21 poslaničko mesto, a po 19 poslanika imaće Preokret i Ujedinjeni regioni Srbije.

Prema podacima SNS-a, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je tri poslanička mandata, a manjinska lista Nijedan od ponuđenih odgovora Đorđa Vukadinovića jedno poslaničko mesto.

"Na parlamentarnim izborima SNS ima četiri odsto prednosti u odnosu na DS a ja sam osvojio gotovo dva procenta glasova više od Tadića", rekao je Nikolić.

Nikolić je pozvao medije da "ne spinuju i da prihvate" da je SNS bio bolji u prvom krugu predsedničkih izbora.

"Prijatno i laku noć, sutra počinjemo drugi krug izbora", rekao je Nikolić.

Vučić: Pobeda

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka, na osnovu 48,7 odsto obrađenih listića, na parlamentarnim izborima dobila 24,4 odsto glasova, a Demokratska stranka (DS) 22,85 odsto, na osnovu čega je zaključio da je pobeda SNS definitivna.

Razlika je sada 1,5 odsto u korist SNS i nema mogućnosti da bude manja, napomenuo je Vučić, ukazujući da podaci DS o izbornom rezultatu nisu istiniti.

Prema rečima Vučića, SNS želi da formira Vladu, što će zavisiti od rezultata predsedničkih izbora.

Vučić očekuje i da će Nikolić u prvom krugu predsedničkih izbora imati najveći broj glasova.

SRS: Vode Tadić i SNS

Koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadić" dobila je na parlamentarnim izborima 24,6, a na drugom mestu je koalicija "Pokrenimo Srbiju" sa 22,27 odsto glasova, saopštila je funkcionerka Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta.

Koalicija SPS-PUPS-JS ima 14,46, Ujedinjeni regioni Srbije 6,01, Demokratska stranka Srbije 6,21, koalicija "Preokret" 5, i SRS 5,94 odsto glasova.

Prema rečima Radete, to su podaci na osnovu obrađenih 57 biračkih mesta, odnosno 0,78 izašlih birača.

Na osnovu istog uzorka, na predsedničkim izborima vodi Boris Tadić sa 25,33 odsto, a drugi je Tomislav Nikolić sa 23,48 odsto glasova.

Narednu konferenciju za novinare radikali su zakazali za sutra.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.