RADISAVLJEVIĆ: RAZBILI SMO ORGANIZOVANI KRIMINAL!

Izvor: Kurir, 23.Feb.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADISAVLJEVIĆ: RAZBILI SMO ORGANIZOVANI KRIMINAL!

BEOGRAD - Organizovani kriminal je složeni „organizam“, koji se prilagođava novim situacijama. Uvek je išao paralelno s državnim razvojem ili krizama i u takvom ambijentu pronalazio je svoje mesto. Danas smo razbili organizovani kriminal.

BEOGRAD - Organizovani kriminal je složeni „organizam“, koji se prilagođava novim situacijama. Uvek je išao paralelno s državnim razvojem ili krizama i u takvom ambijentu pronalazio je svoje mesto. Danas smo razbili organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kriminal.

Ovu tvrdnju u intervjuu za Kurir izneo je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

• Zašto to tvrdite?

- Na osnovu broja uhapšenih i procesuiranih i međunarodne saradnje, ali bitna je i promena u našem sistemu: uspostavljanja Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

• Kako je pomoglo uspostavljanje Biroa?

- Sve obaveštajne službe, policija i tužilaštvo rade koordinisano zahvaljujući ovoj sistemskoj promeni. Podsetiću vas na nekoliko detalja iz prošlosti: Ko je sve bio na slobodi pre, recimo, deset godina i gde su ljudi koji su najviše povezivani sa organizovanim kriminalom? Gde su Drašković, Jocić, Legija, „zemunski klan“? U zatvoru. Podsetiću vas i da je upravo u to vreme postojao ozbiljan nesklad u postupanju između vojne i civilne obaveštajne službe, da su one funkcionisale po stranačkom principu, a ne profesionalnom. Danas toga nema i zato ima rezultata. Svi mudri političari shvataju da je za uspešno funkcionisanje sistema neophodno da se on zasniva na stručnost i profesionalizmu, jer ako stranke dovode „svoje profesionalce“, od tog posla nema ništa. Korak smo ispred organizovanog kriminala, a i na međunarodnom nivou veoma efikasno funkcionišemo. Hapšenje je završna aktivnost, koja umnogome zavisi od pravovremene razmene informacija i međusobnog poverenja među partnerima koji sarađuju.

• Kada će taj posao biti završen?

- Posao koji radim traje jer je to dugoročna aktivnost. Ali živim za to da Srbija u svetu ne bude prepoznatljiva po kriminalu i ratnim zločinima, po Legiji, Luki Bojoviću, Darku Šariću ili Ratku Mladiću. Želim da nas prepoznaju po Novaku Đokoviću, Marini Abramović, piscima i umetnicima, ekonomskim uspesima, mladim matematičarima, a ne po lošim stvarima. Kada budemo živeli u takvom ambijentu, moći ćemo da kažemo da smo završili posao.

• Da li ste dobili pismo Aleksandra Vučića i koje ime je u njemu navedeno?

- Da, pismo je stiglo u Tužilaštvo u ponedeljak 20. februara. Svako ko ima određene informacije koje se odnose na krivična dela iz naše nadležnosti je dobrodošao. I po ovom pismu postupamo kao i po svim drugim pismenima ovakve vrste. Nema razlike između Vučića i bilo kog građanina Srbije. Jedino, nadam se da su svi svesni da je ovo tužilaštvo profesionalna institucija koju ne treba zloupotrebljavati kao poligon za političke duele.

• Očekujete li da će Darko Šarić uskoro biti uhapšen?

- Radimo sve da dođemo do njega. Sarađujemo sa mnogim značajnim međunarodnim institucijama i sa nekoliko država, te očekujem da će njegova rasturena narko-imperija biti potpuno pobeđena. Kao što čujete, više osoba koje su nekada pripadale njegovom klanu danas je na strani tužilaštva i govore o njihovim kriminalnim aktivnostima. I to je jasna poruka.

• Koliko je dosad postupaka pokrenuto protiv Šarića i njegovih saradnika?

- U više predmeta obuhvaćeno je ukupno 56 lica zbog šverca droge i pranja novca. Postupci se sad vode za krijumčarenje gotovo šest tona kokaina u toku 2008 i 2009. Takođe, imovina koju smo zasad privremeno zaplenili dovoljna je da se izgrade brojne škole, pomogne bolesnim ljudima i deci.

G. Raković - J. Spasić

Ne želimo senzacije

• Da li će u aferi „vakcina“ biti još osumnjičenih?

- Nikada ne najavljujem da li ću nekog uhapsiti. Kad je reč o tome, zakon je veoma jasan.

•  Pominjala su se razna imena u javnosti?

- Javnost traži senzacije i vruće priče, a ja kao tužilac ustanovljavam da li u nečijem delovanju ima ili nema dela iz oblasti organizovanog kriminala. U tome je razlika.

Uskoro sve o JSO

•  Hoće li politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića ikada biti otkrivena?

- Otišli smo korak dalje u predmetu „Pobuna“, nastavljamo rad i sve do čega dođemo svakako će biti deo ovog predmeta.

•  Da li je istražni postupak o pobuni JSO završen?

- Veoma smo blizu kraja istrage.

Biće još velikih akcija

•  Najavili ste „otvaranje“ dva nova velika predmeta?

- Tako je, i mogu vam samo reći da sam izuzetno zadovoljan kako napredujemo u ovoj fazi postupka. Prvi put primenjujemo novi ZKP i prilagođavamo se tim zakonskim odredbama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.