Izvor: Blic, 29.Sep.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Manjinama u Hrvatskoj dati šansu da upravljaju javnim preduzećima

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac, koji pregovara sa liderom HDZ o učešću manjinskih zastupnika u podršci formiranju nove Vlade Hrvatske, smatra da predstavnici manjina treba da participiraju u rukovodstvima javnih preduzeća, odnosno da treba prestati sa praksom da se oni tretiraju kao da ne žive u toj državi.

- Nije prirodno da na području nacionalnih parkova jednog naroda nema iako tamo živi - rekao je Pupovac za regionalnu N1.

Pupovac, koji je juče učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prvom krugu konsultacija sa predsednicom Hrvatske o formiranju nove vlade, objašnjava da su neki od njih "po nacionalnom ključu" ostajali bez posla i stanova i da to nije nikome smetalo.

- Mi želimo da kažemo da nacionalni kriterijum ne treba da bude prepreka za zapošljavanje, a neki su to obrnuli. Reč je o tome da nacionalni kriterijum ne sme više biti prisutan i da treba biti otvorenosti za sve ljude, u skladu s profesionalnim karakteristikama - prcizan je Pupovac.

On je rekao da u nekim državnim firmama u hrvatskoj sada možda ima i predstavnika manjina, ali su oni na "najnižem nivou".

- Zar je normalno da 20 godina nakon rata sredine koje su imale vodovod od sedamdesetih sad imaju infrastrukturu vodovoda, a kroz njih voda ne teče. Smiljčić kod Benkovca ima tekuću vodu, ali u Islamu Grčkom voda ne teče. Islam Latinski ima vodu koja teče kroz isti vodovod. Je li to normalno ili je to diskriminacija? - zapitao je.

Kaže da o tome još nije razgovarao sa šefom HDZ Andrejem Plenkovićem, već da je bilo reči o tome da su to pitanja koja treba uzeti u program vlade.

- Oni razumiju da to treba rešiti. Želimo participirati u rešavanju tih problema. Ne radi se o stranačkim zahtevima nego o tome da postoje mehanizmi kako rešiti vodovod, struju, puteve, politiku zapošljavanja. Zar je normalno da na područjima Banije, Like, Korduna ili Gorskog kotara... da se mi borimo za opstanak svake male pilane? Je li normalnije da ljudi s tih područja učestvuju u donošenju odluka? To tražimo - zaključio je Pupovac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.