Prvi komitet UN glasao za pokretanje pregovora o zabrani nuklearnog oružja

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi komitet UN glasao za pokretanje pregovora o zabrani nuklearnog oružja

Prvi komitet UN glasao je za pokretanje pregovora o zabrani nuklearnog oružja, navodi se u saopštenju UN.

Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasao je za pokretanje pregovora o novom sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, navodi se u saopštenju. „Komitet je razmatrao nacrt rezolucije o ’sprovođenju multilateralnih pregovora o nuklearnom razoružavanju‘, kojom bi Skupština trebalo da ponovi da postizanje i održavanje sveta bez nuklearnog oružja ostaje opšti cilj pokretanja multilateralnih pregovora o nuklearnom razoružanju“, piše u saopštenju.

Nacrt rezolucije je odobren sa 123 glasa „za“ predstavnika država. „Protiv“ je bilo njih 38, a uzdržanih je bilo njih 16.

Četiri od pet nuklearnih sila u Savetu bezbednosti UN, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, glasale su protiv rezolucije, dok je Kina bila uzdržana. Rezolucija omogućava da pregovori o sporazumu počnu u martu sledeće godine i naglašava duboku zabrinutost zbog mogućih užasnih posledica upotrebe nuklearnog oružja.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.