Pregovori o novoj vladi, dragstor ideja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o novoj vladi, dragstor ideja

BEOGRAD - Ove pregovore o formiranju nove vlade obeležava velika prisutnost „dobro obaveštenih" krugova. Za sada je izvesno da su pregovori na nivou narodnjačke koalicije, SRS a da će SPS od danas nastaviti unutrašnje konsultacije. Najava da će večeras SPS-PUPS-JS doneti odluku o beogradskoj koaliciji kao i o republičkoj teško da je realna. U međuvremenu, ubeđivanje SPS ne prestaje. Do daljnjeg "obavešteni krugovi" pišu u vikend izdanju...

Tadićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijer iznenađenja

Predsednik Srbije Boris Tadić priprema "iznenađenje" za budućeg premijera, ako DS bude u prilici da formira buduću vladu, saznaju Večernje novosti.

Neimenovani sagovornici beogradskog lista, međutim, nisu želeli da otkriju o kome je reč, navodeći da će Tadić uskoro saopštiti ko je kandidat DS i liste Za evropsku Srbiju za mandatara.

Tadić, u svakom slučaju, neće saopštiti ime kandidata DS za premijera pre nego što počnu pregovori liste Za evropsku Srbiju sa koalicijom oko SPS, tvrde isiti izvori. U DS početak tih pregovora očekuju sledeće nedelje.

Nikolić: Može se i bez Palme

Odluka unutar koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije o formiranju nove vlade po ko zna koji put je odložena. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je juče da će se s Ivicom Dačićem i Jovanom Krkobabićem sastati „verovatno" sutra.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika radikala, kaže u izjavi za Kurir da se već predugo čeka da koalicija SPS-PUPS-JS reši svoje probleme.

"Ja sam saznao preko nekih svojih kanala da ljudi iz te koalicije žele da razgovaraju sa mnom direktno. Spremni smo i sa Krkobabićem i Palmom odvojeno da pregovaramo, samo da se stvar što pre reši" - kaže Nikolić.

Na protivurečne izjave Markovića Palme, da je za prekid pregovora sa DSS i SRS i početak pregovora sa DS, Nikolić kaže: "Sumnjivo mi je ponašanje Dragana Markovića Palme. Ako on misli da je svejedno s kim će da formira vladu, onda nam i ne treba".

Ujedno, Nikolić smatra da koalicija ima većinu i bez njega.

"Bez tri poslanika Jedinstvene Srbije imamo 125, ali sa dvoje poslanika Sulejamana Ugljanina, imamo 127."

Međutim, izgleda da je novi problem na vidiku.

"Ja tek sad saznajem da Krkobabić nije zadovoljan. Čuo sam se s njim. Može da se desi da oni uopšte nisu saglasni sa Dačićem i džaba se onda dogovaramo. Pozvaću i Krkobabića i Palmu već u ponedeljak", izjavio je Kuriru Tomislav Nikolić.

Mićunović očekuje vladu tek u julu

Presednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović očekuje da će Srbije novu, proevropsku vladu dobiti početkom jula.

"Očekujem da koalicija Za evropsku Srbiju napravi vladu sa SPS, svim nacionalnim manjinama, uključujući i Sulejmana Ugljanina, i da dobije podršku LDP u parlamentu, čime bi ona bila izglasana sa 142 glasa u novoj skupštini", rekao je on za Blic nedelje.

Mićunović je ocenio da će vlada sa SPS biti sigurno stabilnija od one sa DSS, jer će sa dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU imati "dobre šanse da traje čitav mandat".

Koštunica razmišlja da se povuče iz politike

Vojislav Koštunica, lider DSS, planira da se povuče sa čela stranke i iz političkog života ukoliko ne bude postigao dogovor o vladi sa radikalima i SPS, saznaje "Blic nedelje". Kako tvrdi naš izvor blizak vrhu ove stranke, Koštunica želi da spreči mogući raskol u stranci i njeno cepanje na proevropsku i desničarsku struju, koje je već u najavi.

Podele u samoj stranci, koje se odavno naziru, kulminirale su nakon nedavnog otvorenog izjašnjavanja vrha DSS za saradnju sa radikalima i skretanja sa linije desničarske, ali proevropske stranke.

Ovakvom odlukom, kao i rastućim uticajem Slobodana Samardžića i Zorana Lončara, kao predstavnika "najtvrđe struje" u DSS, nezadovoljni su mnogi visoki funkcioneri DSS, gotovo čitav beogradski odbor ove stranke, ali i brojni opštinski odbori po Srbiji.

Najuticajniji protivnik saradnje sa radikalima u samom DSS je potpredsednik ove stranke Aleksandar Popović, inače i kandidat narodnjačke koalicije za gradonačelnika Beograda

Bata Živojinović: Nude nam milione evra, stanove, limuzine

Velimir Bata Živojinović, dugogodišnji poslanik Socijalističke partije Srbije, u intervjuu za Press kaže da se u pregovorima oko formiranja nove vlade SPS-u ne nude samo ministarska mesta već i milioni evra, stanovi i limuzine! On naglašava da SPS neće propustiti šansu i da će prihvatiti najbolju ponudu.

„Nije tačno da se pregovara samo o ministarskim mestima. Svi nude milione evra, stanove, limuzine, nude da nam život učine srećnijim. Moraju da nude, da ne đođu u situaciju kao što je bilo u prošloj vladi, da stranka iz opozicije ima više ministara u vladi, nego stranka koja je vladajuća. DS je imala više ministara nego DSS. Zna DS koliki je kolač vlasti, koliko je to ministarskih mesta, para, upravnih odbora...

O pravu ostatka koalicije PUPS i JS da se „otrgnu" od SPS Živojinović kaže: Njima niko drugi ne može da da mandate, osim nas. Krštenica važi, pa važi."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: U Beogradu sa SRS-om

Izvor: B92, 25.Maj.2008

Beograd -- Predsedništvo SPS-a prihvatilo je predlog koalicionog sporazuma sa radikalima i "narodnjacima" u Beogradu, izjavio je Ivica Dačić. Konačna odluka na Gradskom odboru SPS-a..."Predsedništvo SPS-a donelo je odluku da, u skladu sa svojim statutarnim ovlašćenjima, da saglasnost na predlog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.