Predavanje francuskog reditelja Demarnjija u NS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2016, 04:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje francuskog reditelja Demarnjija u NS

U okviru ciklusa "Razgovori o scenskom dizajnu", Žan-Batist Demarinji, pozorišni reditelj i pedagog, održaće predavanje posvećeno odnosu rediteljskog procesa u pozorištu i dečije igre.

Predavanje "Pozorište kao igra ili Zašto sam u Beogradu?" biće održano danas, sa početkom u 18 časova, u prostoru Laboratorije za scenski dizajn – SCen Lab, koja se nalazi u prizemlju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Predavanje je otvoreno za javnost i biće održano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na engleskom jeziku.

Ciklus „Razgovori o scenskom dizajnu" se realizuje u okviru studijskog programa Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, i vode ga nastavnici Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ciklus je posvećen različitim problemskim temama vezanim za scenske fenomene i savremenu umetničku produkciju. Ove teme biće posmatrane i problematizovane iz pozicije umetnika, stručnjaka i teoretičara različitih profesija i generacijske pripadnosti, iz različitih sredina, čije delovanje možemo da posmatramo u susretu arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti.

Žan-Batist Demarinji (Pariz, 1977) je pozorišni reditelj i pedagog. Nakon završenih studija filozofije na Sorboni u Parizu, studirao je glumu i režiju na Nacionalnoj dramskoj akademiji u Monpeljeu. Godine 2006. osnovao je Biladi Rolling Theatre i započeo nomadski projekat „Teatar oko Mediterana".

U Maroku je postavio tri predstave, istražujući mistične i orijentalne tradicije u scenskom izvođenju, koje podrazumevaju drugačiji pristup prostoru, pokretu i telu. Zajedno sa Sanjom Maljković, 2008. godine osnovao je u Beogradu trupu „Kroz Prozor Fabrika" i počeo da radi u Srbiji, sa idejom da na ovim prostorima primeni drugačiju pozorišnu praksu.

Od 2009. radi na relaciji Francuska-Srbija. Gerila teatar „Le Studio" osnovao je 2013. godine. Režirao je više pozorišnih predstava u Francuskoj, Španiji, Maroku i Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.