Predavanje Mitsko i mediteransko u delima Mila Milunovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Mitsko i mediteransko u delima Mila Milunovića"

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru pratećeg programa izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarket", danas u 18 časova biće održano predavanje "Mitsko i mediteransko u delima Mila Milunovića".

Milo Milunović, sledbenik velikog Sezana na izvoru Pusenovog klasicizma, sabrao je elemente sopstvenog slikarskog stila citirajući Sezanovu izjavu „da Pusena treba prepraviti po prirodi", kaže se u najavi.

U prirodi, na obali pokraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mora po/složio je Milunović svojevrsni motivski espap koji se sastoji od narova, vrša, vrana, ribarskih mreža i školjki, unutar složenih tumačenja simbola svojstvenih mitološkoj apoteozi životu i kreaciji. Dok je slikao uz morski vetar Jadrana, Milunović je slikajući tehnikom kazeinske tempere aludirao na freske Pompeja i srednjovekovne Srbije u Posejdonovskoj mediteranskoj auri, i tako, eklektičkim putem, modernizovao klasiku.

Kopija Pusenove slike Inspiracija pesnika, koju je Milunović naslikao, sadrži izraziti mitski karakter kojeg naslućujemo i na njegovim kasnijim, najčuvenijim platnima (Pesnik Orfej, najslavniji živi pesnik kome je Apolon poklonio liru a Muze (Manajde) ga naučile da svira na njoj, očarao je svojom muzikom divlje zveri i njome pokretao stenje i hrastovo drveće), navodi se u pozivu.

Predavač će biti mr Danilo Vuksanović, konzervator Galerije Matice srpske.

Izložba se može pogledati do 15. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.