Posmatrači pokrivaju Beograd i još 22 grada u Srbiji

Izvor: Blic, 16.Mar.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatrači "pokrivaju" Beograd i još 22 grada u Srbiji

Posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, koji prate aktivnosti stranaka tokom kampanje "pokrivaju" 23 grada u Srbiji, među kojima je i Beograd, a podaci koje prikupe koristiće se kao kontrolni mehanizam kada partije, nakon izbora, podnesu izveštaje o utrošenim sredstvima.

"Ako se ispostavi da se ne poklapaju, to za rezultat može imati ozbiljne posledice za političke subjekte", izjavila je Tanjugu portparol Agencije Aleksandra Kostić.

Ona je podsetila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Agencija ima ovlašćenja da prati aktivnosti stranaka tokom kampanje kako bi nakon izbora mogla podatke sa terena da uporedi sa izveštajima o utrošku sredstava i na taj način utvrdi njihovu istitnitost.

Prema rečima Kostićeve, posmatrači od dana raspisivanja izbora, koji su zakazani za 6. maj, prate aktivnosti stranaka.

Oni nemaju radno vreme, a njihov posao podrazumeva prikupljanje informacija o trajanju mitinga, troškovima njihove organizacije, kao i oglašavanja u medijima, o bilbordima i drugom reklamnom materijalu koji stranke distribuiraju.

Kostićeva je ukazala na obavezu posmatrača da jednom sedmično dostavljaju izveštaje sa terena Agenciji, izrazivši očekivanje da će oni iz nedelje u nedelju biti sve precizniji i sadržajniji.

"Obučeno je 165 posmatrača i obezbeđena su im sredstva za rad. Posmatrači imaju koordinatore za svaki grad i 10 centralnih koordinatora sa kojima neposredno komuniciraju i koji su im uvek dostupni", navela je Kostićeva.

Kako je ranije rekao predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, nezavisna kontrola koju će sprovesti to telo neophodna je kako bi postojao mehanizam višestruke kontrole, pošto ne mora da znači da su izveštaji stranka realni.

"Ukoliko bude razlike u izveštajima, stranke će morati da ih dokazuju, a Agencija će uraditi sve da dođe do pravih informacija, ali ne mogu da garantujem i efikasno prekršajno sudstvo", naveo je Stojiljković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.