Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2017, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život"

Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život, poručio je danas izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

"Verujem u Srbiju. Uvek sam verovao u Srbiju i uvek ću verovati u nju", rekao je Vučić na oproštajnoj konferenciji za štampu u svojstvu premijera, te građanima i vladi poručio da veruju u sebe i vole i veruju pre svega u svoju Srbiju.

On je istakao da nikada nije lagao građane, da je govorio istinu i da bolja vremena dolaze:

"Svakog dana osećate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolja vremena na svakom koraku", naglasio je Vučić.

On je ukazao na desetine i desetine gradilišta u Beogradu, dodavši da danas u glavnom gradu ima 14 puta više gradilišta nego u martu 2013. godine.

Tako je, kako je dodao, i u svim drugim našim gradovima i taj trend će se nastaviti.

Završavajući obraćanje, poslednje u poziciji premijera Srbije, Vučić je rekao da posao predsednika vlade nije bio lak, ali da ga je obavljao s najvećom srećom i ponosom.

Kako je rekao, imao je priliku da nekoliko godina radi za svoju zemlju, na najbolji način koji je mogao, čak i ono što se mnogima ne bi dopalo, niti su to želeli da čuju i vide.

"Ali to je donelo najbolje rezultate za Srbiju", konstatovao je Vučić.

Građanima je zahvalio na ogromnoj podršci i ljubavi i na tome što su "razumeli da se neko bori za interese Srbije".

Zahvalio je ministrima na energiji i aktivizmu, a novinarima zato sto su uvek želeli da čuju nešto više, ali i što su bili oštri.

On će, poručio je, uvek da odgovora kao i do sada.

Novi premijer do 18. juna

Odluka o novom premijeru biće doneta do 18. juna, precizirao je danas Vučić.

"Ko će biti premijer znaće se između 12. i 18. juna", rekao je Vučić i naveo da još nije odlučio ko će to biti, ali je ideja, rekao je, da na svečanoj ceremoniji svoje inauguracije kao šefa države primi novog premijera i nove članove vlade.

Inauguracija je planirana za 23. jun, rekao je.

Vučić je na odgovarajući na pitanja novinara kazao da je za promenu Ustava potreban širok konsenzus i široka rasprava.

Kako je rekao, oko Ustava se mora razgovarati na svim nivoima sa političkim strankama, NVO, svim sferama društva, ali da to treba činiti sa idejom kako vidimo Srbiju za 30 godina.

Međutim poručio je:

"Da ga neko (Ustav) oktroiše - taj slučaj se neće dogoditi".

"Nikada nikoga nisam tužio za ono sto je rekao ili napisao, ali nemojte nikad pokušati da mi zabranite da govorim svojim, pristojnim jezikom, da odgovaram na neistine i ono sto mislim", poručio je.

Rekao je i da se nikad nije plašio, da neće ni ubuduće, da građane nije lagao, te da veruje da dobra i bolja vremena dolaze svakog dana.

"To će se osećati svakodnevno, to će moći da vide i osete svi dobronamerni ljudi, da stvari idu na bolje".

Nasledniku ostavljam solidnu kasu

Vučić je poručio je da nasledniku na čelu vlade ostavlja dobru kasu.

"Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će i sledeća vlada biti disciplinovana u trošenju novca.

"To otvara mogućnost za veće plate i penzije", rekao je.

Podsetio je i da smo šesta zemlja, po apsolutnim brojevima, po broju zaposlenih uz pomoć subvencija države, te da veruje da će takve investicije i zaposlenost rasti.

Odlazeći premijer podsetio je da je u 2016. ostvaren rast BDP-a za 2,8 odsto, da se u ovoj godini očekuje rast veći od tri odsto, a da su procene Svetske banke i MMF-a da će biti veći i od 3,5 odsto.

"To je veće od proseka rasta država članica EU, ali nama taj rast nije dovoljan. Potreban je veći kako bismo stigli najrazvijenije zemlje EU i zato ti brojevi moraju da budu veći", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što budžet nije u deficitu, i naglasio da će maj biti završen sa devet do deset milijardi suficita.

"Očekujem da će se pojačati suficit u junu, jer je predviđeno da imamo pet milijardi suficita u tom mesecu", rekao je Vučić i konstatovao da narednom predsedniku Vlade ostavlja punu kasu.

Vučić je rekao i da smatra da će disciplina u trošenju novca biti suština ponašanja i naredne vlade i da će to omogućiti povećavanje plata i penzija.

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je, kako je rekao, u najtežim trenucima podržavao vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Kada je reč o ugledu Srbije u svetu, Vučić je dodao da je on značajno viši nego što je ikada bio, ali da još nije zadovoljan.

Nedovoljno korišćen novac za kapitalne investicije

Živ se pojedoh što još nije završen Klinički centar u Nišu, izjavio je Vučić, i istakao da generalno nije zadovoljan što u prethodnim godinama nije dovoljno iskorišćen novac za kapitalne investicije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ga je najviše pogodilo to što će KC Niš biti završen tek za nekoliko meseci.

"Živ se pojedoh zbog toga i ne mogu da razumem Ministarstvo zdravlja i to što nisu 'spavali' u Nišu. Terao bih ih da lopatu po lopatu unose. Neko će reći da se to tako ne radi, ali, radi se tako. Tako sam radio i pola stvari je završeno brže i na vreme. To mi je najkrivlje", rekao je Vučić.

On je poručio da nije zadovoljan iskorišćavanjem novca za kapitalne investicije u svim ministarstvima.

"Svi misle da je to samo u Ministarstvu građevinarstva, ali nije, tamo je samo jednim delom. To je pitanje za sva ministarstva. Ne možemo da se izlečimo boljki, tendera, nabavki", rekao je Vučić.

"Moramo mnogo da radimo i da gradimo imidž Srbije da bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam da će EU biti strateški cilj vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su to ključni prioriteti za budućnost i da je uveren da je dosadašnja vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

"Imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli samo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji", rekao je Vučić.

Podrška građana i želja da se menjamo ključni

Vučić je izjavio da Vlada Srbije ne bi mogla da postigne uspeh bez podrške građana Srbije.

"Ništa, baš ništa ne bi od toga bilo da nije bilo građana i njihove podrške, kao i želje da menjamo zemlju i menjamo sebe", rekao je Vučić na pres konferenciji ispred vile Mir.

Podsetio je da je Vlada "startovala" kada su Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave, a da je iz te situacije izašla bez ijedne afere.

Vučić sutra polaže zakletvu i preuzima dužnost predsednika Srbije.

Ugled Srbije značajno veći, predstoji još posla

Ugled Srbije je značajno veći nego ranije, ali moramo na tome još mnogo da radimo i na odnosima sa EU, što ostaje naše strateško opredeljenje, ali i da jačamo veze sa Kinom, održavamo visok nivo razvijenih odnosa Rusijom, naravno i sa SAD, naveo je Vučić.

"Za vojsku i policiju uradili smo neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina, i u pogledu naoružavanja i opremanja, i nastavićemo tako, jer nam je potrebna moderna vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obračunava s kriminalom i korupcijom", rekao je Vučić, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima vlade.

Sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umetnosti, a naredne i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, a pre svega to će biti značajno za građane Srbije.

U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada.

U obrazovanju moramo zajedno s vladom da razgovaramo o principima, metodama učenja, o tome kakve obrazovne profile i kakvu nastavu želimo, ali to nije moguće samo u okvirima vlade i ministarstava, već nam tu treba konsenzus celog društva, te pozivam sve relevantne činioce da se u to uključe.

Poljoprivreda otvara nove šanse, idemo ubrzano u modernizaciju, ali ubrzano jačamo i prerađivačku i prehrambenu industriju, čime ćemo da povećavamo BDP, kao i namenska industrija.

Ministarstvo finansija treba da reformiše poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam, rekao je Vučić, da možemo da očekujemo još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom.

Navodeći da nam je vladavina prava izuzetno značajna, jer pravna sigurnost dovodi investitore a to donosi radna mesta i rast, Vučić je rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pristupanju sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali su pre svega u našem interesu.

Gradićemo i dalje puteve i železnice

Vučić je rekao da je izuzetno ponosan na ono što je urađeno na infrastrukturi.

On je, ilustrujući ono što je govorio grafikonima na panoima, sumirao izvedene radove na Koridorima 10 i 11, ističući tunel Manajle, koji će biti dug dva kilometra i najduži u Srbiji, ali i dodao da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže što je moguće "ključni autoput za Srbiju", koji spaja istok i zapad zemlje.

Podsetio je i na velike radove na sređivanju korita reka, sprečavanje bujičnih poplava i pohvalio saradnju sa Pokrajinskom vladom u Novom Sadu.

Poručio je da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš - Priština, jer, kako je objasnio, osim što će to povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno će omogućiti građanima Srbije da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

Železnička pruga od Beograda do Subotice u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte biće gotova, kaže, krajem 2019. godine.

Rekao je da je dogovoreno sa kineskim partnerima da se pruga gradi najviše tri godine, da će to biti dve i po i da će deo koji bude išao kroz Srbiju, od Beograda do Subotice, biti završen do kraja 2019. godine.

Ima tenzija u regionu, ali problemi nisu gurnuti pod tepih

Vučić je najavio je da će i kao šef države uložiti mnogo napora u očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Objasnio je da danas dve stvari karakterišu stanje u regionu - da ima mnogo tenzija, ali da su posle mnogo godina problemi jasno izraženi:

"Za razliku od prošlosti ti problemi nisu stavljeni pod tepih. Ta stvar nije loša, jer bar jedni druge ne lažemo", istakao je Vučić.

Rekao je da Hrvatska i Srbija dobro znaju šta misle jedne o drugoj i izrazio je uverenje da se odnosi mogu popraviti.

Sa BiH je poverenje uspostavljeno, a sa Crnom Gorom i Makedonijom su odnosi daleko od loših.

Odnosi sa Prištinom su, kako je konstatovao, najkomplikovaniji.

"Predstoje teški razgovori, ali opredeljen sam da ih nastavim", rekao je Vučić.

Kada je reč o tome da li je EU i dalje primamljiva Vučić je kazao da nema sumnje da je naš strateški put usmeren ka Briselu.

"Vidim budućnost Srbije u približavanju EU, ali ne zavisi to samo od nas da li ćemo biti članica", rekao je on.

Međutim, građanima je, dodao je, svejedno da li imamo 7 ili 15 otvorenih poglavlja, jer to ne privlači nikoga.

Zbog toga, kako kaže, pokrenuo je ideju oko regionalne, jedinstvene ekonomske zone.

Kazao je da želi da Srbija bude motor razvoja, da ljudi žive bolje, a onda građani neće preterano da razmišljaju da li ćemo biti prihvaćeni u EU 2020. ili 2022.

"Kroz otvaranje poglavlja ništa ne obećavam sem razvoj i napredak Srbije", istakao je Vučić.

Vučić služio srpska vina novinarima

Vučić je, nakon konferencije, poslužio novinare vinom.

On je lično sipao vino novinarima i objasnio kako treba služiti ovo plemenito piće.

Premijer je poslužio novinare domaćim vinom "Vrtlog Sovinjon", rekavši da ništa od toga nije o vladinom, već isključivo o njegovom trošku.

Vučić, koji je ljubitelj dobrih vina, objasnio je novinarima da se uvek kao aperitivna vina na početku služe vina Sovinjon ili Rizling, dok kasnije uz ribu ili neku drugu hranu idu punija vina poput Šardonea.

On je zatim nazdravio sa novinarima i zahvalio im na dosadašnjoj saradnji.

On je kazao da na sličan način to razume i Edi Rama, ali i drugi.

"EU je to razumela i zato želi dodatni uticaj na region. Shvataju da smo mi i oni grešili i da treba nešto da promenimo u nastavku našeg zajedničkog puta", poručio je Vučić.

Odavno nisam stranački čovek.

O zamrzavanju funkcije u stranci, odnosno na pitanje o statusu u SNS, Vučić će uskoro precizno informisati građane.

"Uskoro ću saopštiti od kog trenutka neću biti predsednik SNS", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon poslednjeg obraćanja na poziciji premijera.

Kako je naveo, i do sada se gotovo nije bavio strankom, mada je uveren da je dramatično doprinela promenama u Srbiji.

"Odavno nisam stranački čovek, mada se bez SNS ovako velike i dramatične promene ne bi dogodile", poručio je Vučić.

Dodao je da nema nameru da bude na vlasti još 20 godina, ali i primetio da, kako je s lakoćom pobeđivao na izborima, tako će s lakoćom saopštiti i šta će s funkcijom u SNS.

Kako je poručio, želi da Srbija bude normalna zemlja, ima još neke ideje i promene koje misli da u stranci i zemlji provede.

"Imam još posla da obavim, za to mi treba još neko vreme, a posle neka neko drugi nastavi. Želim da me pamte kao u Nemačkoj Šredera", rekao je Vučić.

Podsetivši na reci Čerčila, da je najbrži put do propasti kad vas svi hvale i vole, Vučić je poručio da je ponosan na činjenicu koliko ga ljudi u Srbiji poštuje, ali isto tako na to što svi mogu da protestuju, čak i mimo zakona, a da ih niko ni popreko ne pogleda.

"Srbija je demokratska zemlja, ovde nema ni političkih ubistava ni progona, a da li može da ima još vise demokratije, naravno da može, i spreman sam da razgovaram s onima koji misle da razgovaraju o tome", rekao je Vučić te zaključio:

"Uvek sam spreman da se takmičim u svemu... u znanju jezika, geografije, o fizici ne znam baš ništa, ali ni u čemu neće da pobede, to sam obećao i to ću da ispunim, još jednom, na jednim izborima, a posle će da me skinu s grbače".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Građane nisam lagao, bolja vremena dolaze svakog dana"

Izvor: B92, 30.Maj.2017

Beograd -- Vlada Srbije ne bi ništa mogla da uradi da nije bilo građana i njihove podrške, izjavio Aleksandar Vučič na poslednjoj konferenciji koju drži kao premijer...On je, na početku konferencije, koju drži ispred vile "Mir" podsetio "na izuzetno tešku 2014 kada su Srbiju pogodile katastrofalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.