Poslanici danas raspravljaju o medijskim zakonima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici danas raspravljaju o medijskim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas pretres tri medijska zakona koja kao glavnu novinu donose izlazak države iz vlasništva u medijima zaključno sa julom 2015. godine, obezbeđivanje transparentnosti vlasničke strukture, definisanje javnog interesa i zaštitu medijskog pluralizma.

Prethodno, skupština je završila raspravu o tri predložena zakona iz oblasti privrede - o stečaju, izmenama i dopunama Zakona o priatizaciji i o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Agenciji za privredne registre.

Parlamentarci će po hitnoj proceduri razmotiri Predlog zakona o javnom informisanju, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Po završetku procesa privatizacije u medijima moći će da se kod države aplicira za finansijsku podršku onim sadržajima koji predstavljaju javni interes u oblasti informisanja.

Zakon o javnom informisanju je predvideo da se u periodu od pet godina po privatizaciji moraju zadržati programske strukture i sadržaji, što će pomoći tranziciju medija ka tržišnom funkcionisanju i očuvati programske sheme, što je posebno značajno kada je reč o medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.

Predlog zakona o javnim medijskim servisima predviđa postojanje dva javna servisa - RTS i RTV, garantuje njihovu institucionalnu i programsku nezavisnost, definiše javni interes i način finansiranja javnih serisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.