Populizam i antidemokratske snage širom Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Populizam i antidemokratske snage širom Evrope

Generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland upozorio je na jačanje populističkih, antidemokratskih i nacionalističkih snaga širom Evrope.

Jagland je tu ocenu izneo u svom četvrtom godišnjem izveštaju i pozvao vlade 47 zemalja članica Saveta Evrope da zaštite medijske slobode i manjine i da povrate veru građana u demokratske institucije u Evropi.

Izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope ocenjuje stanje "pet stubova" demokratije u Evropi: nezavisnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravosuđa, slobode izražavanja, slobode okupljanja i udruživanja, funkcionisanje demokratskih institucija i inkluzivnost društva.

Jagland se u svom izveštaju bavi pozitivnim i negativnim primerima prakse kako u oblasti zakonodavstva, tako i primene zakona u zemljama članicama Saveta Evrope.

Kada je reč o nezavisnom i efikasnom pravosuđu u Evropi, generalni sekretar Saveta Evrope posebno ukazuje na činjenicu da se u većini država članica SE usvajaju zakoni koji bi trebalo da omoguće nepristrasno i nezavisno sudstvo, ali da je problem u efikasnoj primeni ovih zakona i standarda u praksi.

Srbija primer nediskriminatorne politike

Srbija je navedena kao primer među zemljama koje su usvojile adekvatne zakone u oblasti javne uprave, ravnopravnosti polova, a posebno se naglašava pozitivan razvoj u oblasti integracione i nediskriminatorne politike u našoj zemlji, koji uključuje i usvajanje Zakona o nacionalnim manjinama.

Navodi se i da su nacionalna zakonodavstva širom Evrope i dalje otvorena za političke uticaje, a da Evropski sud za ljudska prva u Strazburu dobija veliki broj zahteva za intervencije, od kojih je u 2016. godini u više od 10 odsto slučajeva utvrđeno kršenje prava podnosilaca od strane države.

Kada je reč o slobodi medija i izražavanja, generalni sekretar Saveta Evrope ocenjuje da se trend slabljenja zaštite novinara nastavlja.

Novinari nisu adekvatno zaštićeni u 28 država članica Saveta Evrope, a kod 17 članica koje su nekada imale zadovoljavajuće ocene u oblasti zaštite novinara u 2016. godini primećen je porast prijava fizičkih napada i pretnji novinarima.

Sve to vodi ka povećanoj autocenzuri, nesigurnosti za posao i finansijskom pritisku na novinare.

Kada je reč o slobodi mirnog okupljanja i izražavanja protesta generalni sekretar Saveta Evrope navodi da je ona ograničena čak i u nekim državama koje imaju dugu demokratsku tradiciju.

Pogoršanje uslova za delovanje je poslednjih godina primetno i u radu NGO u nekim državama Evrope.

Ono što je posebno karakteristično za 2016. godinu, prema izveštaju Jaglanda, jeste klima povišene populističke retorike u političkom govoru koja je negde ispraćena i povećanim brojem pristalica onih političkih parija koje zastupaju populističke savove. "Umesto da optužujemo najprovokativnije lidere i stranke, vlade su te koje moraju da se ozbiljno pogledaju u ogledalo. Populizam uspeva tamo gde je narod izgubio poverenje u političare, gde su najdominantniji u razgovoru oni koji su najglasniji i gde se manjine nisu integrisale. Naše vlade moraju da reše ove probleme", navodi on u Izveštaju.

Jagland takođe poziva vlade zemalja članica SE da učine više u zaštiti medijskih sloboda, u borbi protiv govora mržnje, da zaštite manjine i povrate poverenje u demokratske institucije.

"Sve to, i više, može se postići ukoliko se vlast bude pridržavala svojih obaveza i poštovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", naglasio je generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland povodom svog godišnjeg izvešataja o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona.

Jagland takođe kao probleme sa kojima se suočava demokratsko društvo u Evropi navodi i preispitivanje primata međunarodnog prava nad nacionalnim zakonima, nezakonit nadzor građana od strane državnih bezbednosnih službi, kao i često neadekvatan tretman i zaštitu prava migranata, koji su se našli na teritoriji Evrope.

Zaključuje se i da je u godini za nama na društvenim mrežama širom Evrope govor mržnje prema Muslimanima dostigao nikad ranije zabeležen nivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.