Popović: Ne odričemo se saradnje sa EU

Izvor: Blic, 03.Mar.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Ne odričemo se saradnje sa EU

Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je danas da će politički protivnici te stranke pokušati da diskredituju njen ekonomski program tvrdnjama da se odriče saradnje sa EU, što, kako kaže, nije tačno.

Ne odričemo se saradnje sa EU, naprotiv, želimo sa njom najrazvijenije ekonomske odnose. Ali u isto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vreme želimo saradnju i sa drugim partnerima koje Srbija ima, a koji su danas zbog okrenutosti naše vlade samo jednom području nepravedno stavljeni u drugi plan, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, bez razvijene domaće industrije Srbija ne može da postigne dugoročnu ekonomsku i političku stabilnost kao država.

Razvoj velikih privrednih sistema istovremeno obezbeđuje razvoj celokupne privrede Srbije - jer krupna proizvodnja vezuje za sebe veliki broj malih i srednjih preduzeća koja se zajedno sa njoj razvijaju i rastu, rekao je Popović.

On je ocenio da je kriza najteže pogodila zemlje čija se ekonomija dominantno zasnivala na sektoru usluga.

Popović je rekao i da je potrebno preispitivanje i redefinisanje ekonomskih odnosa sa EU, posebno kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Primenom ovog sporazuma Srbija je za prethodne tri godine izgubila oko 500 miliona evra direktnih prihoda od nižih carina, ali je indirektna šteta za našu privredu mnogo veća, rekao je Popović.

To je pre svega gubitak radnih mesta i zatvaranje domaćih preduzeća koja su izložena neravnopravnoj tržišnoj utakmici sa mnogo jačim kompanijama iz EU, istakao je Popović.

Povezane vesti: Nenad Popović: Ubedićemo SNS da Srbiji nije mesto u EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.