Podrška novim španskim partijama

Izvor: Akter, 25.Maj.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška novim španskim partijama

Nove španske partije dobile su veliku podršku na juče održanim lokalnim izborima na kojima su mnogi glasači okrenuli leđa dvema tradicionalnim partijama

Vladajuća Narodna partija (PP) osvojila je najviše glasova, 27 odsto, prema skoro svim izbrojanim glasovima. Međutim moguće je da je izgubila vlast u Madridu, prvi put u 20 godina, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Druga je Socijalistčka partija sa 25 odsto glasova.

Te dve tradicionalne partije, međutim, u mnogim oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nisu uspele da dobiju apsolutnu većinu. Obe su izgubile znatan broj glasača koji su se okrenuli novim partijama, desničarskoj Sijudadanos (Građani) i levičarskoj Podemos.

Kao što je očekivano posle ekonomske krize i velikih korupcionaških skandala koji su okrnjili ugled tradicionalnih političkih stranaka u Španiji, zemlja je ušla u novu političku eru.

Partije koje se bore protiv mera štednje, vezane za ekstremno levičarski pokret Podemos,  osnovan pre jedva godinu dana, osvojile su vlast u Barseloni, i mogle bi da formiraju koaliciju da vladaju u španskoj prestonici Madridu.

Širom zemlje vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja je kažnjena.

Narodna stranka će, ocenjuju analitičari, isticati da i dalje ima najveću podršku glasača od bilo koje pojedinačne partije. Međutim, oni su izgubili apsolutnu većinu u regionalnim parlamentima širom zemlje, ukjučujući tradicionalnim uporištima kao što je Valensija, gde je zbog korupcije podrška partiji jako oslabila.

Barselona je neverovatna priča. Nova gradonačelnica biće Ada Kolau, žena koja je postala poznata time što se borila za ljude koji nisu mogli da otplate hipoteke i kojima je pretilo izbacivanje iz stanova posle kraha tržišta nekretnina u Španiji. Ona je na čelu pokreta koji okuplja nekoliko levičarskih stranaka, uključujući i Podemos

U Madridu Narodna stranka je osvojila najiše glasova, ali bi ipak mogla da izgubi vlast u gradskoj vladi.

Vladajuća partija osvojila je 21 mesto, ali Ahora Madrid, koju podržava Podemos, osvojila je 20 mesta. Ahora Madrid mogla bi da formira koaliciju sa socijalistima, koji su treći po snazi.

Analitičari navode da bi slični dogovori mogli da se postignu u više gradskih vlada, kao što je Valensija.

Narodna stranka će možda morati i sama da pravi koalicije sa proposlovnom Sijudadanos partijom u mestima kao što su Mursija i La Rioha.

Za Španiju je vladanje koalicijama nepoznanica pošto su Narodna partija i socijalisti decenijama na smenu vladali.

Španska štampa na naslovnim stranama danas piše "dubinska promena", "radikalno", navodi da su Narodna paritija i Socijalistička partija koje su se smenjivale na vlasti 30 godina dobile tešku lekciju, a pokret "ogorčenih" ušao  snažno na političku scenu.

Španska privreda bila je ključna briga glasača i mnogi su bili besni zbog štednje u javnoj potrošnji i izveštaja o političkoj korupciji.

Za to se krive vlada premijera Mariana Rahoja i prethodna socijalistička vlada.

Partije Podemos i Sijudadanos dobili su mesta u skoro svim regionalnim vladama, prema anketi televizije Antena 3.

Ovi izbori za mesta u preko 8.100 gradskih skupština i parlamentima u 13 od 17 španskih regiona smatraju se barometrom  za parlamentarne izbore koji će se održati krajem godine.

Na lokalnim izborima pre četiri godine Narodna partija imala je apsolutne većine u osam regionalnih vlada, što im je omogućilo da vladaju bez stvaranja političkih saveza. Ovog puta ni u jednom nije osvojila apsolutnu većinu. To znači da će morati da traži saveze s drugim strankama.

Izlaznost je bila 49 odsto od 35 miliona registrovanih glasača, otprilike isto kao i na prethodnim lokalnim izborima 2011.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.