Počeo pretres seta bankarskih zakona

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo pretres seta "bankarskih" zakona

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu na kojoj raspravljaju o setu sedam zakonskih rešenja čiji je cilj, između ostalog, bolja kontrola banaka, kako bi se izbegli “problemi iz prošlosti” u vezi lošeg poslovanja.

Na početku sednice šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić predložio je da se objedini rasprava o pet zakona koje je predložila Vlada Srbije, a posebno o dva koja je u skupštinsku proceduru uputila NBS, što je odbijeno.

Dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << red

Na dnevnom redu su:

„- Svi ovi zakoni počinju da važe od 1. apirla ove godine i ne razumem potrebu Vlade da poslanici nemaju dovoljno vremena da imamo kvalitetnu raspravu. Ne vidim kako su poveznai predlozi koje je predložila Vlada, koji su juče došli i oni NBS od pre 10 dana“ - rekao je Đurišić.

Prema njegovim rečima, dva zakona su ona koje je Vlada predložila pre šest meseci misleći da su najbolja, a sada dolaze s izmenama, dok su druga dva zakona koje predlaže NBS ušli u Skupštinu pre 10 dana .

- „Kako očekujete dobru raspravu kada smo imali jedan dan da ih pročitamo ili mislite da treba da verujemo Vladi da su ovo najbolji mogući predlozi - rekao je Đurišić.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ponovio je da je njegov stranački šef Zoran Živković, iako se prijavio za diskusiju, „suprotno dobroj demokratskoj praksi i Ustavu, sprečen da učestvuje“.

On se pozvao na poslovnik Evropskog parlamenta, gde žalba ima za posledicu prekid primene sankcije.

- „Dovoljno je da ovde uloži žalbu predsednici i prekinuće se primena sankcije. A vama nije dovoljno što je Živković žalbu predao Ustavnom sudu“ - rekao je Pavćević.

Gojkovićeva mu je odgovorila da nije u situaciji da primenjuje Poslovnik Evropskog parlamenta.

Poslanici su zatim prešli na objedinjeni načelni pretres zakona koje brani guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Resorni skupštinski Odbor za finansije usvojio je juče u načelu sve predložene zakone Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Tim rešenjima se pojačava kontrola banaka i uvode mehanizmi ranije intervencije u slučaju da neka od banaka ima problem u poslovanju i predstavljaju bitan iskorak u stabilizaciji i unapredjenju performansi finansijskog sistema zemlje.

Izmene i dopune Zakona o bankama doprineće ranijoj mogućnosti intervencije, ako dodje do poremećaja u stabilnosti finansijskog sistema, a osnovni cilj je zaštita interesa prvenstveno deponenata - gradjana i privrede.Izmene tog zakona su u skladu sa evropskim direktivama i regulativom.

Izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima država direktno preuzima odredjene nadležnosti koje je do sada imala Agencija za osiguranje depozita.

Izmene i dopune Zakona o bankama omogućiće da se lakše restrukturiraju banke, odnosno da se lakše rešava problem lošeg poslovanja, a tri glavne tačke su preventivno delovanje, rana intervencija i restrukturiranje.

Cilj tih zakonskih rešenja je i da se banke pripreme za probleme sa kojima se mogu suočiti, pa NBS u tom smislu može da predloži jednu ili više mera, ili da pregovara sa poveriocima ako se mere pokažu kao nedovoljne.

- Set predloženih izmena treba da doprinese stabilnosti finansijkog sistema zemlje. Osnovni cilj je zaštita interesa prvenstveno deponenata, odnosno građana i privrede Srbije - rekao je pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić na sednici Odbora za finasije koji je podržao sedam zakonskih predloga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.