Petrov: Neraspisivanje izbora na Kosovu suprotno Ustavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2012, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrov: Neraspisivanje izbora na Kosovu suprotno Ustavu

BEOGRAD -

Neraspisivanje izbora na Kosovu i Metohiji bilo bi suprotno Ustavu Srbije, ali prilikom raspisivanja izbora treba uzeti u obzir i faktičko stanje na Kosovu, ocenio je danas profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladan Petrov.

"Sa stanovišta Ustava, stvar je jasna, teritorija Srbije je jedna i nedeljiva. Kad predsednik Narodne skupštine donosi odluku o raspisivanju izbora, ta odluka mora da važi na celoj teritoriji Republike Srbije. Neraspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lokalnih izbora na delu državne teritorije, kad je po Zakonu za to vreme, nema uporište u Ustavu, odnosno nije u skladu s najvišim pravnim aktom zemlje", kazao je Petrov agenciji Beta.

On je rekao da sa stanovišta zakona predsednik Skupstine, koji raspisuje izbore, mora voditi računa da bi odlaganje izbora u Pokrajini dovelo do isteka odborničkih mandata koji je Ustavom utvrđen na četiri godine, bez mogućnosti da bude produžen.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je juče da još nije doneta odluka da li će lokalni izbori biti raspisani i na Kosovu i ocenila da je to politička odluka.

Profesor beogradskog Pravnog fakulteta složio se da će odluka o raspisivanju izbora biti politička, kao i da može zavisiti i od zahteva međunarodne zajednice.

"Ipak, odluka da li će izbori biti raspisani ili ne na teritoriji Kosova, biće politička. Ona će zavisiti od odnosa političkih snaga, a najverovatnije i od toga da li će Evropska unija neraspisivanje lokalnih izbora postaviti kao uslov za sticanje statusa kandidata", rekao je Petrov i dodao da u takvim uslovima moć Ustava, na žalost, prestaje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Petrov: Neraspisivanje izbora na Kosovu suprotno Ustavu

Izvor: EMportal, 27.Jan.2012

Neraspisivanje izbora na Kosovu bilo bi suprotno Ustavu Srbije, ali pri raspisivanju izbora treba uzeti u obzir i faktičko stanje na Kosovu, ocenio profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladan Petrov.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.