Pastor: Svako da odgovara za svoj rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Svako da odgovara za svoj rad

Učešće u vladajućoj koaliciji omogućava Savezu Vojvođanskih Mađara da aktivno učestvuje u politici u godinama koje Srbiji donose korenite promene, izjavio je predsednik ove stranke Ištvan Pastor.

On je povodom najava premijera Aleksandra Vučića o rekonstrukciji Vlade rekao da se rekonstrukcija odnosi i na državne sekretare iz redova SVM-a, jer "svako treba da odgovara za rezultate svog rada".

„Iz perspektive Saveza vojvođanskih Mađara najznačajniji rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koalicionog ugovora sklopljenog nakon prevremenih izbora u Srbiji pre godinu dana, je to što se potvrdilo da ta koalicija omogućava SVM-u da aktivno učestvuje u politici tokom godina koje Srbiji donose korenite promene” – rekao je Pastor u intervjuu mađarskoj državnoj agenciji MTI, čije delove prenosi portal “Vojvodina danas”.

Iako se pri potpisivanju koalicionog ugovora činilo da će se uskoro otvoriti pregovaračka poglavlja između Beograda i Brisela, to se još uvek nije desilo, dok predsednik SVM naglašava da su se na pripremnim pregovorima pojavile i teme koje su vojvođanske Mađare zaokupljale proteklih decenija: u vezi statusa Vojvodine, manjinskih prava i pravne sigurnosti.

Pastor je dodao da zakoni o nadležnostima i finansiranju Pokrajine nisu dospeli na dnevni red zbog “unutrašnjopolitičkih prepucavanja.

On smatra da je najvažniji korak u pogledu mađarsko-srpskih odnosa tokom proteklih godinu dana bilo brisanje kolektivne odgovornosti stanovnika Mošorina, Žablja i Čuruga proglašene pre 70 godina.

„Pre donošenja ove vladine uredbe smo bili neprestano pod vatrom poziva na polaganje računa, ali se od njenog donošenja iako smo na nju čekali 70 godina to ređe pominje, izjavio je Pastor.

Dodao je da ove godine može da se završi rad mešovite mađarsko-srpske komisije istoričara koji proučavaju period 1941-1948.“Međutim, otkrivanje zajedničke prošlosti će trajati još decenijama, izjavio je predsednik SVM.

Kao najvažnije zadatke naveo je prekogranične sporazume, izgradnju pruge Baja-Bačalmaš -Subotica-Segedin, pruge Beograd-Budimpešta, otvaranje novih graničnih prelaza, kao i regionalni i ekonomski razvoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svako treba da odgovara za rezultate svog rada

Izvor: Akter, 01.Apr.2015

Ištvan Pastor izjavio je da zakoni o nadležnostima i finansiranju Pokrajine nisu dospeli na dnevni red zbog “unutrašnjopolitičkih prepucavanja”..Učešće u vladajućoj koaliciji omogućava Savezu Vojvođanskih Mađara da aktivno učestvuje u politici u godinama koje Srbiji donose korenite promene,...

Nastavak na Akter...

Pastor najavljuje reforme u SVM

Izvor: Blic, 01.Apr.2015

Krajem aprila se može očekivati reforma u Savezu vojvođanskih Mađara, najavio je predsednik ove stranke Ištvan Pastor...Lider SVM je, kako prenosi Panon televizija, izjavio kako se pripreme već intenzivno vode, te da se "u prvom redu radi o vrednovanju proteklog perioda"...Pastor je tu, pored ostalog,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.