Pajtić iznenađen Pastorovim izjavama

Izvor: Akter, 03.Jul.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić iznenađen Pastorovim izjavama

Raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora regulisano je zakonskim propisima, te je prema Zakonu o lokalnim samoupravama i Zakonu o lokalnim izborima, propisano da mandat odbornika traje četiri godine

Predsednik Pokrajinske vlade i Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je iznenađen izjavom predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da će pokrajinske izbore raspisati po "svojoj savesti" i da ga "ne bi iznenadilo da deo DS-a formira većinu po nalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << premijera Aleksandra Vučića koja bi izglasala odluku o prevremenim izborima u Vojvodini".

Pajtić je za Radio televiziju Vojvodine rekao da ni on ne bi bio iznenađen da deo koalicionih partnera u Vojvodini postupi prema nalogu Vučića, ali da onda "ne treba da govore da izbore raspisuju prema svojoj savesti, već da čine ono što Vučić hoće".

On je rekao da pokrajinski i lokalni izbori treba da se održe istoveremneo, ali da izbore nije moguće raspisati pre proleća 2016. godine, jer to ne bi bilo po zakonu.

"Nije suštinsko pitanje nedelje ili dana kad će izbori biti, već to da li se poštuju propisi i to da li smo pravna i civilizovana država ili ne. Zato priznajem da sam iznenađen takvom izjavom gospodina Pastora, koji je inače pravnik. Izbore je nemoguće raspisati po savesti", istakao je pokrajinski premijer za RTV.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je ranije da će odluku o pokrajinskim izborima doneti u skladu sa svojom savešću, da će oni biti održani pri kraju mandata, te da neće biti prevremeni, jer je ova godina izborna.

Na izjave o respisivanju izbora u Vojvodini ranije je reagovao i potpredsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Milivoj Vrebalov, koji je ocenio da pokrajinski i lokalni izbori ne mogu biti održani 20. decembra, kako je to najavila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, jer nisu ispunjeni uslovi za to i bili bi prekršeni zakoni.

Vrebalov je za agenciju Beta rekao da je raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora regulisano zakonskim propisima, te da je prema Zakonu o lokalnim samoupravama i Zakonu o lokalnim izborima, propisano da mandat odbornika traje četiri godine.

On je dodao da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata, a da od dana raspisivanja do dana održavanja, ne može proteći manje od 45, a više od 60 dana.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.