Pajtić: Prestanite sa hajkom na ombudsmana

Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Prestanite sa hajkom na ombudsmana

Užice - Demokratska stranka poziva Ministarstvo odbrane i VBA da prestanu da opstruišu rad zaštitnika građana Saše Jankovića. Od kada u evropskom pravu postoji ta institucija, nezapamćeno je da su državne institucije na takav način odbijale saradnju sa ombudsmanom. Nezapamćena je hajka kojoj je izložen Saša Janković, samo zato što se usudio da iznese svoje mišljenje i da primenjuje zakon - poručio je Bojan Pajtić, predsednik DS, prilikom posete odboru te stranke u Užicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Istakavši da se aktuelni režim prema neistomišljenicima „ponaša brutalno i da satanizuje svakog ko iznese stav koji se ne dopada Aleksandru Vučiću i SNS“, Pajtić je upozorio na to da se suočavamo sa situacijom koja podseća na devedesete godine.

- Do te mere se naježimo kada čujemo šta sve izgovaraju ljudi iz sadašnjeg režima, a posebno metafore koje su upućene Saši Jankoviću, kao i to da je izdajnik. Samo čekamo da ga nazovu i stranim plaćenikom i imaćemo isti vokabular iz devedesetih, rekao je Pajtić i zatražio da se u Srbiji „uspostavi pravna država, elementarni demokratski principi i sloboda medija“.

On je ponovio zahtev Vladi Srbije da saopšti zbog čega se za samo dva meseca prošle godine, u novembru i decembru, zadužila za 570 miliona evra, odnosno da se zadužuje, kako je rekao, „za 110 evra u sekundi“, te da je neprihvatljivo obrazloženje da je to učinjeno kako bi se nepovoljni krediti zamenili povoljnijim kreditima.

- Trenutno zaduženje Srbije je 23 milijarde. Tito, Milošević, Koštunica i Tadić su nas, u dugom vremenskom periodu, zadužili sa 15 milijardi, a Vučić nas je za tri godine zadužio sa osam milijardi - naveo je lider DS i dodao da deo tog zaduženja ide za plate 50.000 ljudi, uglavnom partijskih vojnika koji su se za tri protekle godine zaposlili u državnom aparatu, deo za koruptivne ugovore sa Etihadom, jer je, kako je rekao, prošlogodišnjim rebalansom opredeljeno 160 miliona evra za dugove iz tih ugovora, te da je deo od 200 miliona namenjen za dugove Srbija-gasa.

Kampanja za buđenje

Pajtić je dodao da je DS bila primorana da pokrene kampanju „Buđenje Srbije“, tokom koje će njeni predstavnici razgovarati sa građanima, jer joj mediji, posebno nacionalni, nisu dostupni, a potom je najavio da će od 3. februara - nizom sadržaja biti obeleženo 25 godina od osnivanja te stranke. U tom periodu će, kako je rekao, biti formirana i vlada u senci, koju će, kako je najavio, činiti članovi DS, ali i oni koji to nisu, ali su uspešni i stručni ljudi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.