Pajtić: Pobeda Tadića je put ka Evropi

Izvor: Kurir, 09.Maj.2012, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Pobeda Tadića je put ka Evropi

Veoma je dobro što će vladajuća koalicija imati znatno više poslanika i što će, samim tim, imati i veću stabilnost

NOVI SAD - Pokazali smo da smo najbolji!

Logično
je da mandatar buduće vlade bude iz stranke koja ima najviše poslanika u koaliciji. Međutim, nije vreme za razgovore o personalnim rešenjima koja nisu na dnevnom redu, već je vreme da upregnemo snage u jedan cilj, a to je pobeda u drugom krugu predsedničkih i pokrajinskih izbora, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je u intervjuu za Kurir Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke.

♦ Kako vidite raspored snaga na parlamentarnim izborima? Šta je za vas bilo iznenađenje?

- Jasno je da će naredna vlada biti formirana oko Demokratske stranke, na principima koje smo isticali tokom kampanje. Veoma je dobro što će, očito, ta koalicija imati znatno više poslanika i što će, samim tim, imati i veću stabilnost nego što je to bio slučaj s dosadašnjom parlamentarnom većinom. Za mene nije bilo velikih iznenađenja na ovim izborima.

Koji je najbolji sastav buduće republičke vlade? Jeste li pre za saradnju sa LDP i(li) URS?

- Ovo je pitanje, pre svega, za mandatara sledeće republičke vlade. Važno nam je da budući partneri prihvate program koji bi u sebi sadržao proevropsku orijentaciju vlade, čiji bi osnovni zadatak bio proces pokretanja proizvodnje i osnaženja privrede, dalja nadogradnja pravne države, unapređenje poljoprivrede, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Da li ćete u novom mandatu nastaviti saradnju s dosadašnjim partnerima - SPS, LSV, SVM?

- Naš cilj je da nakon drugog kruga pokrajinskih izbora Demokratska stranka, kao i u prethodnom mandatu, bude stranka sa apsolutnom većinom u Skupštini Vojvodine. Iako smo i pre četiri godine mogli da formiramo vladu sami, okupili smo u koaliciju praktično sve stranke proevropske orijentacije da bismo za politiku privlačenja stranih investicija, ulaganja u dalji razvoj infrastrukture i dostizanje evropskih standarda u zdravstvu, obrazovanju i privredi ostvarili najširu podršku. Takav pristup imamo i sada.

Da li će predsednik Skupštine Vojvodine ponovo biti izabran iz redova SVM ili su moguća iznenađenja?

- Ne bavimo se kadrovanjem, jer nam je apsolutni prioritet kampanja za pobedu Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora. Njegova pobeda je preduslov za nastavak evropskih integracija zemlje i obezbeđivanje stabilnog razvoja Srbije. Uz tu pobedu, za stabilnost i napredak Vojvodine presudan je trijumf naših kandidata tog istog dana.

Iz pokrajinskog DS jasno su poručili da ćete ponovo biti mandatar pokrajinske vlade.

- Lista čiji sam bio nosilac imaće, kao i u prošlom sazivu, pet ili šest puta više poslanika u Skupštini Vojvodine od drugoplasirane liste u našoj koaliciji. Stoga poruka koju ste pomenuli jeste pre svega poruka građana Vojvodine, a ne pokrajinske organizacije DS.

Ubedljivo smo pobedili

Kako komentarišete izborne rezultate DS u Vojvodini?

- DS je postigao ubedljivu pobedu na svim nivoima izbora. Od 42 grada i opštine u kojima su bili održani lokalni izbori, DS je u 35 opština ispred SNS. U drugom krugu pokrajinskih izbora, 20. maja, naći će se 51 kandidat DS i manje od 30 kandidata SNS. Građani Vojvodine snažno su podržali naše kandidate, a ti rezultati nas obavezuju da radimo još više i još odgovornije u narednom periodu.

Najbolja regija u Evropi

Šta će biti na listi prioriteta, na šta ćete staviti akcenat u svom radu?

- U naredne četiri godine ogromnu energiju ćemo uložiti u to da Vojvodina bude prva regija u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja. Danas smo, po oceni Fajnenšel tajmsa, četvrta. U naredne četiri godine svaka opština mora imati industrijsku ili radnu zonu, jer je ravnomerni regionalni razvoj preduslov prosperiteta. Programima zapošljavanja u Vojvodini smanjili smo nezaposlenost za 100.000 u odnosu na 2004. godinu. Poseban akcenat stavićemo na otvaranje radnih mesta za ljude u čijim porodicama niko nije zaposlen.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.