PROTEST OPOZICIJE Sanda: Ćeraćemo se još s tobom, Vučiću. Obradović: Tražimo ostavke u RIK

Izvor: Blic, 30.Apr.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST OPOZICIJE Sanda: Ćeraćemo se još s tobom, Vučiću. Obradović: Tražimo ostavke u RIK

Veliki broj ljudi okupio se danas na protestu opozicije ispred zgrade Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, gde se nalazi sedište Republičke izborne komisije. Lideri nekoliko opozicionih listi zatražili su sa protesta ostavke predsednika RIK Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, koje smatraju akterima postizbornog prekrajanja izbornih rezultata.

Ulica kralja Milana je bila potpuno blokirana, a kako javlja reporter "Blica", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okupljeni građani se po završetku protesta mirno razišli.

Među okupljenima je bilo puno stranačkih aktivista sa obeležjima opozicionih partija, koje su protest organizovale zbog sumnji u izbornu krađu i nezadovoljstva načinom prebrojavanja glasova.

Protestu su prisustvovali i predstavnici desničarske organizacije "Obraz", kao i njihov predvodnik Mladen Obradović.

Na protestu su i bili lideri opozicionih stranaka, koji su se obratili prisutnima - predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, lider DS Bojan Pajtić, prvi čovek "Dveri" Boško Obradović, lider SDS Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider "Dosta je bilo" Saša Radulović, predsednik "Levice Srbije" Borislav Stefanović. Svi lideri opoziconih stranaka okupili su se na bini, a iz mase odjekuje: "Vučiću pederu".

Rašković-Ivić: Ćeraćemo se još Vučiću

- Svi vi koji ste danas došli ovde predstavnici ste slobodne Srbije koju nakaradna vlast Aleksandra Vučića želi da uništi. Onaj ko krade izbore je taj koji želi da destabilizuje Srbiju. Vučić nije samo onaj koji je ukrao glasove, već i onaj koji je ukrao deo savske obale i koji je ukrao plate i penzije... Nećemo mu dozvoliti da nam ukrade naše živote, živote naše dece i unuka. Nećemo dozvolti da Srbija, korak po korak, postane Severna Koreja - rekla je Sanda Rašković Ivić i dodala:

- Vučiću ne možeš da radis ovo dokle hoćeš, ćeraćemo se još, ovo ćeranje do sada tek je uvodno ćeranje. Ćeraćemo se još Aleksandre Vučiću - poručila je.

Radulović: Ovo je početak kraja Aleksandra Vučića

Radulović je rekao da je Vučić najveći gubitnik ovih izbora. On je rekao da je SNS, bez koalicionih partnera pala na 98 poslanika i da je to taj izborni poraz koji Vučić pokušava da sakrije.

- To ga žulja, zato je bio namršten na izborima i zato smo imali agoniju sa brojanjem glasova. Izgubio je izbore i pored svih manipulacija, a imamo osnovanu sumnju i da je sproveo krađu glasova. Reč je o velikom broju ukradenih glasova, preko maipulacije sa džakovima, fantomskih, umrlih glasača, kupovine glasova... - rekao je lider "Dosta je bilo".

On je poručio da će opozicija pobediti Vučića.

- Ovo je početak kraja Aleksandra Vučića - uzviknuo je, a masa nastavila da skandira: "Gotov je, gotov je...".

Jovanović: Srbija je prestala da se plaši, borba neka krene s ovog mesta

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da su opozicione stranke koje su organizovale protest mnogo različite i drugačije, ali da ih spaja ideja o Srbiji u kojoj bi želili da žive.

- Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo. Postali smo narod koji tumara i luta. Kaže Vučić da nas se ne plaši, a da je razuman - radovao bi se što narod ima jasan cilj pred sobom koji je veći od svake stranke, ideologije i mandata. Srbija je prestala da se plaši, govorite ono što želite, govorite ono što mislite... Borba neka krene sa ovog mesta - poručio je Jovanović.

Tadić: Vučićev legitimitet doveden u pitanje

- Nema budućnosti bez demokratije i to je ono što sadašnja vlast ne razume. Kada ruše medijske slobode, kada kradu glasove... moja poruka njima, Vučiću, Nikoliću i svima odgovornima u zemlji je da moraju da shvate da je ovo trenutak u kome se dovodi u pitanje njihov legitimitet. Ako se ne poštuje pravo jednog čoveka koji je glasao, doveden je u pitanje legitimet čitavog sistema, izborne procedure, demokratije i svega na čemu počiva ova država - rekao je Boris Tadić.

Kako je dodao, svaki glas svakog čoveka mora da bude branjen i to je i obaveza i zakon i pravo.

Obradović: Zajedno do rušenja Vučića

Lider "Dveri" Boško Obradović rekao je da neće SNS određivati rezultate izbora, već građani i u ime opozicije zatražio smene predsednika RIK Dejana Đurđevića i direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

- Nedamo bahatoj, osionoj, korumpiranoj vlasti da nas pljačka. Zato želim da pošaljem poruku vlastima, da se pozvem na izjavu Vučića da bi pre umro nego pokrao ijedan glas. Pa da ne bi umro Aleksandar Vučić, mi ga pozivamo da ne krade glasove opzicije, da prizna izbornu volju građana Srbije. Pozivamo ga da izađe na Vaskrs i kaže: Ovo su rezultati, a ovo je izborna krađa. Ako je Srbin, čovek, demokrata reći će da je ovo laž i krađa - poručio je on i dodao:

- Ne možeš da menjaš izbornu volju i kradeš mandate, možeš da formiraš vladu, ali ne možeš ti da formiraš opziciju. To čine građani Srbije. Vreme je da otvorimo novu opzicionu eru u Srbiji u kojoj neće moći više da rade šta hoće. Idemo dalje do pobede opzicije i rušenja režima Aleksandra Vučića - kazao je Obradović.

Pajtić: Živela slobodna Srbija, dole Vučić

Lider DS Bojan Pajtić izjavio je da se ako jedan čovek nije sloboda i ako je jedan glas ukraden - onda nema slobodnih izbora.

- Cenzus su prošli svi za koje su građani želeli, a ne zato što je Vučić to želeo. Ali smo i u izbornoj noći učinili ono što diktator nije očekivao - sastali smo se i borili za vaše glasove. Pokrali su te izbore i tako što su nam ukinuli pravo na izražavanje - kaže Pajtić, dok masa skadira "Lopovi, lopovi".

On je rekao i da ga pitaju zašto s Dverima i DSS, a da je odgovor na to pitanje dao Volter.

- Ne slažem se ni s jednom reču koju kažete, ali ću se do smrti boriti za vaše pravo da to kažete. Vučić 20 godina nije shvatio da je pao Berlinski zid, trebaće mu još 120 da shvati demokratiju - rekao je Pajtić dodajući da će se vlast u Srbiji promeniti već na predsedničkim izborima sledeće godine.

- Živela slobodna Srbija, dole Vučić - poručio je.

"Glasajte za opoziciju 4. maja"

Svi lideri opozicionih stranaka pozvali su građane da na ponovljenim izborima, 4. maja, glasaju za opozicione stranke i suprotstave se režimu Aleksandra Vučića.

Na kraju protesta oni su pozvali građane da se u miru raziđu, "kao što je i čitav protest prošao u miru".

Reporter "Blica" javlja i da se na samom protestu moglo primetiti odvajanje levice i desnice i njihovih pristalica. Kako navodi, pojedine pristalice desnice dobacivale su dok je govorio Bojan Pajtić, a levičari se smejali dok je na bini bio Boško Obradović.

Okupljeni su nosili parole "Glasove iz groba nije imao ni Sloba" "RIK jednako RIP", Spas za moj glas", "Vučiću lopove pokrao si izbore", "Vučiću Šešelju"...

Reporter "Blica" javlja da je situacija trenutno mirna.

pic.twitter.com/pJeenQJ8hp

Protest opozicije. Zatvorena ul. Kralja Milana @RTVojvodine pic.twitter.com/yskf1Bz7oR

Primetne su i zastave Demokratske stranke, stranačka obeležja pokreta "Dveri"... Muzika koja se pušta na potestu u skladu je sa suprotnim opredeljenjima opozicionih stranaka, koje je sumnja u izbornu krađu ujedinila u zajednički blok, pa se tako može čuti "Vidovdan", ali i pesme grupe "S.A.R.S", rep izvođači...

Opozicione DS, DSS-Dveri, pokret "Dosta je bilo" najavili su proteste zbog sumnji u izbornu krađu. Juče je, nakon gotovo nedelju dana prebrajanja glasova i izvrtanja džakova RIK saopštio da se koalicija DSS-Dveri nalazi ispod cenzusa za ukupno 0,75 glasa (zakoruženo, jedan glas).

pic.twitter.com/pJeenQJ8hp

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, na početku okupljanja, rekla je "Blicu" da očekuje da se na protestu pojavi i neko od predstavnika kolacije SDS-LDP-LSV.

Ministar policije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da protest opozicije bude miran.

Ulica kralja Milana potpuno blokirana

Ulica kralja Milana je potpuno blokirana.

pic.twitter.com/SwYatcQaiQ

Na protest je stigao je Borko Stefanović, lider "Levice Srbije", koja je na izborima osvojila manje od jedan odsto glasova, sa svojim pristalicima i stranačkim zastavama.

Demokratska stranka Srbije-Dveri, Demokratska stranka, pokret Dosta je bilo i koalicija Socijaldemokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvali su građane na protest zbog, kako su naveli, "falsifikovanja rezultata izbora".

Kralja Milana 14, sada! pic.twitter.com/FfJhll9DQb

Protest je organizovan pošto je obrađenih biračkih mesta po kojima je koalicija DSS-Dveri završila ispod cenzusa za jedan glas.

Protestu opozicionih partija zbog navodnih nepravilnosti u izbornom procesu i radu RIK-a pridružiće se i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Lider DS  je lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Nove Srbije Velimira Ilića, i sve ljude koji su se pre 20 godina borili protiv krađe na izborima, da se pridruže protestima.

Protesti izvlace najkreativnije iz nas. #RIK #protest pic.twitter.com/U6SgrX0PUt

Povodom najavljengo protesta oglasio se i ministar policije Nebojša Stefanović koji je rekao da očekuje da će najavljeni skup opozicije ispred sedišta Republičke izborne komisiji proteći mirno, ali i da će policiji pratiti situaciju.

Neće biti dozvoljeno jedino nasilje i narušavanje javnog reda i mira, istakao je Stefanović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.