PROKLETSTVO VANREDNIH IZBORA Vučić platio najmanju cenu za prekid mandata

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROKLETSTVO VANREDNIH IZBORA Vučić platio najmanju cenu za prekid mandata

U Srbiji je loše prošao svaki vlastodržac koji se u poslednjih 16 godina odlučio na izlazak na prevremene izbore.

Od Slobodana Miloševića, preko Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, do Aleksandra Vučića.

Milošević je na predsedničkim izborima 2000. igrao na svoju harizmu, a morao je da ih raspiše zbog pritisaka koje je trpeo i iz zemlje i iz inostranstva.

Zbog različitog stava sa DS oko toga kako treba rešavati problem Kosova i Metohije, Vojislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Koštunica je 2008. takođe odlučio da ide na vanredne izbore, što ga je koštalo fotelje. Boris Tadić je na samo sebi svojstven način „skratio mandat” i - izgubio od Tomislava Nikolića.

Verovali su u svoju i popularnost svojih stranaka, ali nisu mogli da predvide sve druge okolnosti koje prate politički život, a koje se kroz istraživanja ne mogu uočiti.

- Nikada ne mogu da se ukalkulišu svi elementi koji mogu da utiču na rezultate izbora iz ugla onog ko ih raspisuje. Svaki izbori donesu neko iznenađenje. Svi lideri su polazili od toga da su u trenutku raspisivanja izbora u zenitu svoje popularnosti. Ali život i politika imaju drugačiju logiku - kaže Bojan Klačar iz Cesida.

- Milošević je izgubio vlast, stranka je bila na ivici preživljavanja. Koštunica je pao, ali je ostao relativno moćna politička figura. Tadić je izgubio predsedničke izbore što je bio uvod u rasparčavanje DS-a. Vučić je najmanje izgubio od svih prethodnih. Nešto manji broj mandata u republičkom parlamentu kompenzovao je ubedljivom pobedom u Vojvodini i preuzimanjem vlasti u velikom broju lokalnih samouprava, poput Čačka, Inđije, Savskog venca.ć

Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže da se ne može reći da je Vučić gubitnik izbora, za razliku od njegovih prethodnika.

- Izgubio je jedan broj mandata, ali je dobio Vojvodinu. Ušao je u rizik znajući da će izazovi tek doći, da će na ovaj način spojiti republičke, pokrajinske i lokalne izbore i svojim imenom pomoći lokalnim odborima SNS. Ovo nije gubitak - izričit je Stojiljković, koji naglašava da je Vučić raspisao izbore da bi cementirao vlast i spečio sve kasnije izazove koji bi mogli da dovedu do gubitka izbora.

Raspisivanje izbora nije školstvo

Školski razlozi za raspisivanje izbora su određena osetljiva ili krizna situacija ili stanje kada se vladajuća garnitura nalazi pred gubitkom većine. S druge strane, Aleksandar Vučić je odlučio da ide na izbore iz drugih razloga - da bi zacementirao vlast koju ima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.