PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING PISAO VUČIĆU: Evo šta mu je poručio posle posete Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jun.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING PISAO VUČIĆU: Evo šta mu je poručio posle posete Srbiji!

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo zahvalnosti predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u kome se ističe da je postignut širok konsenzus o podizanju sveobuhvatnosti i strategije kinesko-srpskih odnosa, i da je otvorena nova istorijska stranica razvoja odnosa između dve zemlje.

U pismu predsednika Kine se kaže:

- Tokom moje nedavne državne posete Republici Srbiji Vi ste me, gospodine predsedniče Vlade, sa Vašom cenjenom Vladom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << srdačno primili i detaljno isplanirali moju posetu, što je na mene ostavilo nezaboravan utisak i lepo sećanje. Koristeći ovu priliku, dozvolite mi da Vam izrazim najiskreniju zahvalnost.

Tokom posete, u bezbrojnim susretima sa predsednikom Nikolićem, sa Vama, kao i sa drugim liderima Vaše cenjene države, iscrpno smo razmenili mišljenja, otvoreno i iskreno razgovarali, postigli širok konsenzus o podizanju sveobuhvatnosti i strategije kinesko-srpskih odnosa, i otvorili novu istorijsku stranicu razvoja odnosa između naše dve zemlje.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Gospodine predsedniče Vlade, upoznali smo se tokom Vaše zvanične posete Kini prošle godine, a susret sa Vama ostavio je dubok utisak na mene. Ovog puta, Vi ste me lično pratili tokom mnogobrojnih aktivnosti sa svim članovima Vlade i zajedno smo bili svedoci plodnih rezultata razmene i saradnje u svim oblastima između Kine i Srbije. Duboko me je dirnulo iskreno prijateljstvo koje ste Vi lično i srpski narod pokazali prema kineskom narodu. Visoko cenim što čvrstom odlučnošću i pozitivnim stavom podstičete suštinsku saradnju sa Kinom. U ovom trenutku, još uvek uživam u duhu gostoprimstva i prijateljstva koje ste Vi, gospodine predsedniče Vlade, Vlada Vaše cenjene države, kao i srpski narod, pružili meni i kineskoj delegaciji. Uspešna poseta još jednom je dokazala iskreno i veliko prijateljstvo dveju zemalja i dvaju naroda Kine i Srbije, i pokazuje dobre trendove i neograničene potencijale razvoja odnosa naših dveju zemalja.

Želim da sa Vama, gospodine predsedniče Vlade, i svim srpskim liderima i dalje ulažem napore kako bismo povećali uzajamno strateško poverenje, produbili konkretnu saradnju u svim oblastima, ojačali komunikaciju i koordinaciju u međunarodnim poslovima za dobrobit naših dvaju naroda i očuvali svetski mir i razvoj.

Želim prosperitet velikoj Srbiji, a sreću i dobrobit narodu. Vama, gospodine predsedniče Vlade, želim dobro zdravlje i sve što poželite - navodi u pismu zahvalnosti kineski predsednik Si Đinping, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Danas je Ambasador NR Kine u Beograd Li Mangčang uručio danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću pismo predsednika Kine Si Ðinpinga u kome je izražena zahvalnost na organizaciji i prijemu tokom nedavne posete kineske delegacije Srbiji.

Istovremeno, ambasador Li Mančang je predsedniku Nikoliću preneo poziv da da poseti Kinu i poruku da se svi dogovoreni projekti moraju realizovati u najkraćem mogućem roku.

On je naglasio spremnost kineske strane da 30. juna potpiše ugovor o preuzmanju Železare Smederevo, zatim da investira u oblast energetike, prehrambene industrije, namenske industrije, petrohemiju, zdravstvo, kulturu i turizam.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo povodom posete predsednika Sija i podvukao da su već vidljivi njeni rezultati i efekti.

- Dragocena je spremnost kineske strane da ulaže u Srbiju, a posebno u proizvodnju - naglasio je predsednik Nikolić i dodao da će na taj način dve zemlje snažno učvrstiti svoje prijateljstvo i da je otvaranje novih radnih mesta od vitalnog značaja za Srbiju.

Predsednik Kine Si Ðinping boravio je u trodnevnoj poseti Srbiji 17 - 19 juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.