POGLAVLJE 35 Poslanici saglasni: Nema razloga da se Srbija uslovljava i ucenjuje

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGLAVLJE 35 Poslanici saglasni: Nema razloga da se Srbija uslovljava i ucenjuje

Poslanici Skupštine Srbije poručili su danas da je neprihvatljivo da bilo koja odredba u poglavlju 35 izađe iz statusno neutralnog okvira i da nema nikakvog razloga da Srbiju bilo ko uslovljava i ucenjuje bilo čime.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da poglavlje 35 treba da omogući Srbji ubrzan put ka EU, a ne da destabilizuje, već podstakne proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

- “Neprihvatljivo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bilo koja odredba izađe iz statusno neutralnog okvira. Ako neko pokušava da kroz poglavlje 35 natera Srbiju da uradi ono što je direktno suprostavljeno Ustavu i da sa Kosovom komunisciramo kao sa nekom državom, onda je to krajnje štetan i pogrešan proces” - rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Odredbe u okviru tog poglavlja, prema njegovim rečima, ne treba unapred da definišu rešenja i da nameće rešenja koja su štetna po jednu stranu, već treba da prati napredak u pregovorima.

Drecun se nada da će ključne odredbe koje su nepovoljne po Srbiju na kraju biti izostavljene, a veruje i da nećemo doći u situaciju da nam je potrebno zbog tog poglavlja izjašnjavanje građana na referendumu i da odlučujemo da li ćemo zbog toga na izbore ili ne.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević poručio je da prva poglavlja sa Srbijom treba da budu otvorena što pre, jer je ona to i zaslušila, budući da ne postoji nijedan zadatak koji nije realizovala.

Istakao je i da Srbiju na putu ka EU nema razloga da bilo ko uslovljava i ucenjuje bilo čime i da bi to bilo krajnje nekorektno.

- “Srbija je pokazala posvećenost dijalogu i da kroz ragovore rešava otvorena pitanja. Ona i jesu rešena, i postoji odlučnost za imlementaciju svega dogovorenog u Briselu, ali Srbija neće dozvoliti da joj bilo ko nameće rešenje i neće privhatiti ništa što je izvan stausne neutralnosti” - napomenuo je Milićević.

On je poručio i da poglavlje 35 ne može da bude zamena za razgovore i pregovore u Briselu.

Šef poslanika SDPS Milorad Mijatović je optimista da će Srbija u daljim razgovorima uspeti da pređe i tu tešku prepreku, a da će novogodišnje i božićne praznike dočekati sa otvorenim poglavljima 35 i 32.

Prema rečima poslanika JS Petra Petrovića, Srbija je odavno ispunila sve uslove, tako da pregovori o otvaranju prvih poglavlja mogu da počnu.

- “Možemo samo da pitamo šta je to što nismo uradili” - kaže Petrović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.