PAKLENA NEDELJA Osam koraka do nove vlade

Izvor: Blic, 30.Jul.2016, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAKLENA NEDELJA Osam koraka do nove vlade

Mandatara Aleksandra Vučića i njegove saradnike čekaju paklene nedelje na putu do nove vlade. Po najoptimističnijim prognozama, formiranje novog Vučićevog kabineta počeće u Skupštini Srbije sledeće nedelje, a moglo bi i da se oduži.

I sam mandatar je nagovestio da bi početkom, a najkasnije polovinom avgusta, Srbija trebalo da dobije novu vladu što će verovatno da bude i poslednji rok za Aleksandra Vučića, jer u zvaničnu posetu Srbiji 18. avgusta dolazi Džozef Bajden, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpredsednik SAD.

Do tada će Vučić i Skupština Srbije imati pune ruke posla, a ovo su koraci koji slede do polaganja zakletve članova njegovog drugog kabineta.

1. Postizanje dogovora sa koalicionim partnerima oko podele resora - osim koalicionih partnera sa kojima je SNS učestvovao na izborima, izvesno je da će u novoj vladi ministarstva dobiti SPS, dok su za članove SVM-a predviđena mesta državnih sekretara i pomoćnika ministara.

2. Aleksandar Vučić će na sednici Predsedništva ili Glavnog odbora SNS predstaviti buduće članove nove vlade i zatražiti podršku. Uobičajeno je da se o njegovom predlogu izjašnjavaju članovi Glavnog odbora, ali pošto nema dovoljno vremena za to, moguće je da će se o njemu izjasniti samo članovi Predsedništva.

Pročitajte još

3. Poslanička grupa SNS-a i njeni koalicioni partneri dostavljaju Skupštini Srbije predlog zakona o vladi i ministarstvima. Ukoliko nema promena u strukturi i broju ministarstava, ovaj korak se preskače.

4. Najkasnije 24 sata pre početka sednice, Skupština Srbije dužna je da sazove sednicu i pošalje dnevni red poslanicima.

5. Održavanje skupštinske sednice na kojoj će se raspravljati o zakonima o vladi i ministarstvima - Rasprava će najverovatnije biti objedinjena i trajaće pet sati, a šefovima svih poslaničkih grupa omogućeno je još po 20 minuta.

6. Između načelne i rasprave o amandmanima mora da prođe 24 sata. U tom danu pauze poslanici šalju amandmane.

7. Skupština raspravlja o amdandmanima, a nakon toga sledi glasanje.

8. Mandatar Aleksandar Vučić šalje u Skupštinu sastav nove vlade i biografije ministara, za šta se zakazuje posebna sednica. Na njoj će Vučić predstaviti svoja kadrovska rešenja za sva ministarstva i čitati ekspoze, a zatim će o tome poslanici da raspravljaju i glasaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.