Otvorena nova fabrika u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova fabrika u Zrenjaninu

ZRENJANIN -

Grupacija "Mekaplast" otvorila je fabriku za proizvodnju plastičnih komponenti za automobile u Zrenjaninu zahvaljujući podršci Vlade Srbije, poručili su strani govornici prilikom svečanog otvaranja, uz ocenu da je Srbija interesantna za investitore. Predsednik Upravnog odbora grupacije Tijeri Mani istakao je da je otvaranje fabrike u Zrenjaninu znak poverenja, koji podseća na značajnu ulogu koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imala Vlada Srbije u realizaciji projekta.

On je istovremeno ukazao na ključnu ulogu koju ima Srbija u ovom delu Evrope.

"Naš cilj je jasan da to je da ostanemo u ovoj zemlji da se dalje razvijamo. Zato ćemo investirati kako bi postali još konkurentniji i u cilju zadovoljavanja naših klijenata", rekao je on ukazujući da se već 57 odsto proizvodnje grupacije nalazi izvan matice, odnosno Monaka, gde je osnovana kompanija.

Investiranje u Srbiju, prema njegovim rečima, znači otvaranje novih radnih mesta, a Mekaplast u Zrenjaninu namerava da otvori 120 do 130 radnih mesta do 2013. godine i ostvari promet od 24 miliona evra.

Mani je rekao da se nada da će ovo postrojenje sarađivati sa sedam proizvođača automobila koji se nalaze u regionu, odnosno na udaljenosti od 500 kilometara.

Kada je reč o Fijatu, kompaniji koja je povukla Mekaplast da ulaže u Srbiju, on je rekao da će taj proizvođač automobila za četiri godine postati četvrti najvažniji klijent.

Šef diplomatije Kneževine Monako Žoze Badia rekao je da će otvaranje ove fabrike grupacije čije je sedište u Monaku dalje produbiti već prijateljske odnose dve zemlje.

Takođe je uveren da će ova fabrika doprineti regionalnoj ekonomskoj dinamici i da će svojim delovanjem pokazati jednu stranu Monaka koja je manje poznata, a to je industrijska.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransa Gzavije Denio ocenio je da otvaranje fabrike Mekaplast u Zrenjaninu još jednom dokazuje da je Srbija atraktivna za strane investicije.

"Ovo je novi dokaz te činjenice i mislim da je ona deo uspeha aktivnosti srpskih vlasti na privlačenju investicija", rekao je on.

Francuzi su, prema njegovim rečima, svesni kvaliteta radne snage u Srbiji, što je značajan razlog za investicije.

Tadić: Prirodno je da Srbija bude centar autoindustrije

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je prirodno da Srbija bude centar za proizvodnju automobila i automobilskih komponenti.

Na otvaranju fabrike za proizvodnju plastičnih komponenti za automobile francuske kompanije "Mekaplast" Tadić je rekao da "ne možemo odustati od Srbije kao zemlje koja bi bila centar za proizvodnju automobila, automobilske industrije i proizvodnju automobilskih komponenti".

"Ta uloga nam je pripadala u prošlosti i pripadaće nam u budućnosti. Prirodno je da Srbija postane takva zemlja", rekao je Tadić .

Prema Tadićevim rečima ljudi u Zrenjaninu i u Vojvodini žele vredno da rade, a Srbija je sada stabilna zemlja sa jasnim putem ka EU.

"Zato smo i osvojili status kandidata za članstvo u Uniji", naveo je Tadić.

Ističući da u poslednjim danima ima puno dobrih vesti, jer dolaze novi investitori i otvaraju se radna mesta, on je skrenuo pažnju da su se neke stvari ipak promenile u odnosu na prošlost, pre svega u tehnološkom smislu.

"Mekaplast je najbolji primer za to. Njene fabrike predstavljaju umetnički iskorak u industriji. Svi proizvodi koji se ovde budu proizvodili za Fiat 500 i proći će kroz proces visoke tehnologizacije. Zahvaljujemo vam što ste odabrali, upravo Srbiju", rekao je Tadić.

On je dodao da se, iako je svestan da u ovom trenutku građani Srbije nisu zadovoljni primanjima, "uz ovakvu viziju idustrijalizacije Srbije i putem ka EU mogu očekivati bolji standard".

On je ponovio da je danas suštinska borba ona za radna mesta i u Srbiji u EU.

"Svi smo na tom zadatku. Ne treba insistirati na ustavnim nadležnostima, jer nam je svima to obaveza. Nezaposlenost je požar koji preti svakome. Svaki investitor je dobrodošao", istakao je Tadić.

On je ponovio stav da država treba da preuzme svoj deo odgovornosti, ali da ne treba da upravlja privedenim subjektima, kao u prošlosti.

Nakon svečanih obraćanja predsednika Srbije, predstavnika kompanije i Denija, otkrivena je spomen ploča.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.