Osnovan Savet Srba Slovenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovan Savet Srba Slovenije

U Ljubljani je danas osnovan Nacionalni savet Srba Slovienije, za čijeg predsednika je izabran Branislav Rajić, poslanik Stranke modernog centra (SMC) u slovenačkom parlamentu.

Nacionalni savet Srba Slovenije je zamišljen kao organizacija koja treba da se brine o zaštiti i očuvanju kulturnih vrednosti Srba u toj Sloveniji, kao i održavanju i unapređivanju veza sa matičnom državom.

Kako je navedeno u osnivačkim aktima, Savet će nastojati, u saradnji sa političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strukturama Slovenije i uz podršku matične države, da pronađe adekvatne institucionalne okvire za zadovoljavanja tih potreba.

"Mi ne osnivamo Nacionalni savet Srba Slovenije, zato da bi se izdvajali iz slovenačkog društva, naprotiv, osnivamo ga zato da bi bili još aktivniji članovi toga društva i da bi se u njemu zaista osećali kao kod kuće", naglasio je u uvodnom govoru Rajić.

Među osnivačima Saveta su predstavnici srpskih kulturnih društava i saveza te ugledni pojedinci iz poslovnog, kulturnog i političkog života Slovenije. (kraj) js/dal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.