Oprečni stavovi o bezbednosti

Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečni stavovi o bezbednosti

Čaglavica -- Predstavnici Srba i kosovskih institucija izneli su potpuno oprečna mišljenja po pitanju opšteg i stanja bezbednosti na Kosovu.

Na tribini "Ko proizvodi strah na Kosovu?" u Medija centru u Čaglavici predstavnici kosovskih Albanaca i institucija tvrdili su da je situacija na Kosovu stabilna, a da bezbednost i dalje ostaje osetljivo pitanje, dok su srpski predstavnici tvrdili da je situacija "daleko od idealne".

Ministar policije u Vladi Kosova Burim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramadani izjavio je da proces definisanja statusa Kosova utiče na povećanje tenzija i da pojačava strah građana i optužio vlasti u Beogradu da snose određenu krivicu za takvo stanje.

On je označio Srbiju kao susednu zemlju, u kojoj, prema njegovim rečima, postoje određene grupacije koje remetilački utiču na bezbednost na Kosovu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prenelo ocene u svom izveštaju da je opšte stanje stabilno, ali da ipak, na osnovu određenih faktora, postoje neki izazovi koje je ovo ministarstvo identifikovalo i sa kojima se suočava", rekao je Ramadani.

Predstavnik Odbora Skupštine Kosova za bezbednost Naim Maljoku naveo je tri izazova sa kojima se Kosovo danas suočava.

Kao prvo, Beograd treba jasno da razdvoji da je proces koji je u toku "politički" i da treba da ga sprovodi "bez pretnji i ucena", kazao je Maljoku, navodeći da su drugi izazov po bezbednost izbori, u kojima najvažniji faktor predstavljaju "građani koji treba da ih mirno sprovedu".

"Treći faktor koji može poremetiti bezbednost su socijalni nemiri zbog lošeg ekonomskog položaja građana, a s tim u vezi treba što pre definisati status Kosova jer će kroz nove strane investicije nakon konačnog rešenja, doći do poboljšanja", smatra Maljoku.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani takođe je naglasio da je opšte stanje stabilno, da je policija "fleksibilna" i spremna da odgovori na sve pretnje po bezbednost Kosova.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković, za razliku od predstavnika Albanaca, smatra da je bezbednosna situacija daleko od idealne.

Ona je naglasila da počinioci mnogih zločina nad Srbima još uvek nisu pronađeni, kao i da je "dve trećine srpske populacije nestalo iz pokrajine".

Trajkovićeva se osvrnula i na pojavljivanje raznih oružanih formacija i istakla da je direktan cilj pripadnika terorističke organizacije ANA usmeren na zastrašivanje srpske populacije.

"Navika je da se na Kosovu nasiljem dolazi do političkih ciljeva, a primer za to je 17. mart, nakon kojeg je međunarodna zajednica odlučila da ubrza proces definisanja statusa."

"Bivši pripadnici OVK-a zadržali su kulturu ilegale, oni se sada nalaze u kosovskim institucijama i rade na isti način", naglasila je Trajkovićeva.

Ona je dodala da i sama glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ima probleme sa svedocima na suđenju bivšem vođi OVK i bivšem premijeru Kosmeta Ramušu Haradinaju za zločine nad Srbima, koji, kako je navela, najčešće zastrašeni i pod pretnjom ne smeju da se pojave u sudnici.

Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Joakim Robertson i Entoni Volš izneli su mišljenje da je najveća pretnja po bezbednost Kosova ekonomske prirode i da veliki broj građana strahuje od siromaštva i gubitka posla.

Istovremeno sa održavanjem ove tribine, u susednom selu Gračanica, u toku je bila sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Samardžić: Na Kosovu se teško živi

Slobodan Samardžić (FoNet)

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas, posle sednice Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je održana u Gračanici, da se razgovaralo o pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije i o primeni Nacionalnog investicionog plana u pokrajini.

"Razgovarali smo o tome gde će i kako Srbija uložiti novac na ovim prostorima. Treći deo sastanka smo posvetili razgovoru sa građanima i oni izneli svoje probleme", rekao je Samardžić, prenosi KiM radio.

Samardžić je ocenio da se na Kosovu živi teško, što se naročito odnosi na srpsku zajednicu, ali je istakao da će država dobrom organizacijom i novcem koji planira da uloži otvoriti perspektivu i svetliju budućnost Srbima na Kosovu i Metohiji, a nešto kasnije i ostalim žiteljima južne pokrajine.

"Ovde se jako teško živi. Život je težak, pogotovu za Srbe, život je nesnosan, užasan, rizičan, nebezbedan i pored svega toga ekonomski jako siromašan. Problema je jako mnogo, oni se ne mogu rešavati brzo", istakao je Samardžić.

"Ali računam da ćemo dobrom organizacijom i novcem koji imamo i hoćemo da uložimo na KiM postići jedan red i jedan početak prosperiteta", dodao je on.

Istakao da je ova vrsta sastanaka vlasti iz Beograda i građana na Kosovu dobra, naglasivši da je neposredan kontakt važan kako bi se videlo prisustvo Srbije u pokrajini i najavio da će biti nastavljeno održavanje takvih sastanaka i u budućnosti.

Sednici, koja je održana iza zatvorenih vrata, su prisustvovali čelnici lokalne vlasti i predstavnici SPC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.