Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici traže prekid blokade puteva

KOSOVSKA MITROVICA -

Odbornici Skupštine opštine Kosovska Mitrovica zatražili su danas od ministra policije Srbije Ivice Dačića da žandarmerija prekine blokadu alternativnih puteva na severu Kosova.

Odbornici su na redovnoj sednici ocenili da se bezbednosna situacija komplikuje i preti da na severu Kosova i Metohije izbiju sukobi građana sa predstavnicima međunarodne zajednice i Albancima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Komanda NATO-a u Napulju naredila je Kforu da zatvori sve alterantivne puteve u Leposaviću i Zubinom Potoku, što je, kako je objavljeno juče "dogovoreno sa srpskom žandarmerijom".

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je odbornicima da su pripadnici žandarmerije na nekoliko lokacija na potezu Raška-Jarinje prokopali put i postavili barikade.

"Na potezu Raška-Jarinje pripadnici srpske žandarmerije su na nekoliko lokacija prekopali put i postavili barikade kako Srbi ne bi mogli da koriste alternativne puteve", rekao je Pantić.

On je naveo i da službenici policijske stanice u severnoj Mitrovici ne žele da sarađuju sa lokalnom samoupravom.

Pantić je optužio Euleks "da i dalje prevozi albanske pogranične policajce i carinike na prelazu Brnjak i Jarinje, da kontrolišu vozila i putnike i evidentiraju lica koji uđu i izađu iz pokrajine, a južno od Ibra KPS hapsi Srbe samo zato što rade u srpskim institucijama".

Pantić je rekao da je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi pripremio operativni plan da spreči izbore na severu Kosova, "upotrebom nasilnih i nenasilnih metoda".

"Nenasilne metode su suzavac, palice, biber sprej i službeni psi, a nasilne upotreba vatrenog oružja", rekao je Pantić.

Odbornik DSS-a Marko Jakšić je rekao "da je nacionalna bruka i sramota da srpski ministar Ivica Dačić naredi blokadu puta koji su Srbi sa severa Kosova i Metohije koristili cele zime, samo zato da bi Srbija dobila status kandidata".

Odbornici Skupštine opštine razmotrili su i usvojili više odluka iz delokruga njihovog rada.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.